2022-08-24 08:05Nyheter

Andreas generationslantbruk visas upp i konstutställning

Andreas Nilsson, till höger, driver lantbruk på sydöstra Öland (på bilden syns också systersonen Olof och pappa Gunnar). Här förevigade i konstverket "Generationer" som nu säljs på auktion.Andreas Nilsson, till höger, driver lantbruk på sydöstra Öland (på bilden syns också systersonen Olof och pappa Gunnar). Här förevigade i konstverket "Generationer" som nu säljs på auktion.

Sedan 1600-talet har Andreas Nilsson och hans förfäder drivit gården och lantbruket på samma plats på östra Öland. En del är sig likt, men mycket har hänt under årens gång. Nu bryter också Andreas ny mark på ett högst oväntat sätt: som modell i ett konstprojekt på Klaravik.

Just nu auktioneras två tavlor där Andreas porträtteras på klaravik.se. På ena tavlan ("Betesmark") syns Andreas vandra över ängen i riktning mot ljuset och Valtra-traktorn. Det andra fotot ("Generationer") symboliserar det faktum att lantbruket är en familjeangelägenhet, med Andreas till höger, pappa Gunnar till höger och systersonen och sommarjobbaren Olof i mitten. Fotot står Anna Clarén för, ansedd som en av Sveriges mest framstående fotografer.
– Ja, det känns festligt och häftigt att vara med. Tillhör definitivt inte vanligheterna, konstaterar Andreas, som är den tolfte generationen i rakt nedstigande led som driver lantbruket i ​​Runsten socken, i byn Vanserum.

Mjölkar korna varje morgon och kväll

På tal om vanligheter. Sådana inslag för Andreas finns på främst på annat, nära håll.
– Min vardag består kort uttryckt att ta hand om djuren på gården och se till att de mår bra. Jag mjölkar våra 160-170 kor varje morgon och kväll och ser efter våra tjurar och kalvar. Sedan har vi en del spannmål och skog på gården också som behöver tas om hand. Så jag går inte sysslolös.

Ingen dag den andra lik

Även om arbetsuppgifterna (och djuren) kräver rutiner och disciplin hindrar det inte Andreas från att lyfta fram en annan aspekt i livsstilen som det han uppskattar mest:
– Den ena dagen är inte den andra lik. Det kan verka konstigt, med tanke på att många uppgifter återkommer. Men att följa varje årstid, varje dag, och se omgivningarna och djuren utvecklas och påverkas av naturens gilla gång är något speciellt. Sedan är det en frihetskänsla att vara sin egen; att själv kunna bestämma och lägga upp sin arbetsdag.

Den 2 september är det dags för auktionsavslut för konstauktionerna på klaravik.se. I samband med det tillfället visas även tavlorna upp på en vernissage på Rotnäs gård, utanför Karlstad.
– Med tanke på syftet hoppas jag att köparna kommer att betala bra! Att pengarna går till barn- och ungdomsidrotten är en riktigt bra grej tycker jag.Om Klaravik

Klaravik är marknadsplatsen för maskiner, verktyg och fordon. Vi ger företag och privatpersoner möjlighet att köpa begagnade maskiner, verktyg och fordon enkelt, tryggt och till rätt pris. Vårt mål är att förmedla vinnare i alla led. För våra säljande kunder jobbar vi nära med lokal förankring för en ansvarsfull affär. För våra köpare är vi marknadsplatsen som aldrig stannar, alltid med nya relevanta auktioner. Och för samhället bidrar vårt hållbara återbruk till att göra miljön en smula lyckligare. Win-win-win, helt enkelt. Klaravik Sverige & Danmark har 190 anställda, 390 000 registrerade budgivare och varje vecka läggs tusentals nya objekt ut på auktion. 2021 omsatte Klaravik drygt 3 miljarder svenska kronor.


Kontaktpersoner

Karin Malmberg
CMO
Karin Malmberg
Anna Söderlund
Projektledare
Anna Söderlund