2022-08-22 08:05Nyheter

Erikas vardag krossar fördomar – och blir till konst på auktion

Grustaget i Hallunda med Erika Frisk Björkmyr blir konstverk –auktioneras på Klaravik.Grustaget i Hallunda med Erika Frisk Björkmyr blir konstverk – auktioneras på Klaravik.

Erika Frisk Björkmyr jobbar med att leverera grus, med trygg hand bakom ratten på sitt kassettekipage. Nu lyfter Klaravik, genom fotografen Eva Edsjö, hennes arbetsvardag från grusgropen i unik fotoutställning

– Jag är inte den som älskar att synas på bild, men detta var något annat såklart. Och fotografen (Eva Edsjö, red. anm.) var verkligen otroligt duktig. Det blev en rätt häftig bild, konstaterar Erika på tal om fotosessionen i Hallunda som nu är en del i konstprojektet “Människan bakom maskinen” på Klaravik.

Erika arbetar på Södertäljeföretaget BST som jobbar med att schakta och transportera material. I Erikas fall grus till kunder i både närområde och lite längre bort.
– Det är är härligt att träffa kunder och rent körmässigt är nog det roligaste när uppställningsplatsen är lite mer trång, då behöver man tänka till lite extra. Att förbättra grusvägar, med just grus, är också kul, säger Erika, som jobbat i nuvarande roll senaste tre-fyra åren.

Numera en mycket mer jämställd bransch

Under de åren, och även innan dess har branschen utvecklats. Och blivit betydligt mer jämställd.
– När jag började köra budbil för 10 år sedan reagerade en del på att jag som kvinna jobbade med det. Men det har hänt otroligt mycket sedan dess, tack och lov. Nu är det betydligt mer jämnt fördelat man/kvinna, i mitt yrke som jag ser det. Sedan vet jag inte om folk utanför branschen är medvetna om det, frågar hon sig vidare.

Från BST medverkar inte bara Erika i fotoutställningen, även hennes kollega Andreas (fotad av Thron Ullberg) syns i tavla på auktion (verket "Katten") på klaravik.se just nu och fram till den 2 september.
– Det känns kul att vara med och bidra, med tanke på ändamålet, inte minst. Att stötta det lokala perspektivet och föreningsidrotten är något vi gärna supportar, säger Jonathan Svanerö, åkerichef på BST, apropå utställningens syfte där vinnande bud går till föreningsidrotten. Om Klaravik

Klaravik är marknadsplatsen för maskiner, verktyg och fordon. Vi ger företag och privatpersoner möjlighet att köpa begagnade maskiner, verktyg och fordon enkelt, tryggt och till rätt pris. Vårt mål är att förmedla vinnare i alla led. För våra säljande kunder jobbar vi nära med lokal förankring för en ansvarsfull affär. För våra köpare är vi marknadsplatsen som aldrig stannar, alltid med nya relevanta auktioner. Och för samhället bidrar vårt hållbara återbruk till att göra miljön en smula lyckligare. Win-win-win, helt enkelt. Klaravik Sverige & Danmark har 190 anställda, 390 000 registrerade budgivare och varje vecka läggs tusentals nya objekt ut på auktion. 2021 omsatte Klaravik drygt 3 miljarder svenska kronor.


Kontaktpersoner

Karin Malmberg
CMO
Karin Malmberg
Anna Söderlund
Projektledare
Anna Söderlund

Relaterad media