2022-08-23 08:05Nyheter

Från en konstform till en annan – Johans ovanliga yrke visas upp i fotoutställning

Till vardags driver Johan Eriksson, utanför Flen, skogsbruk med hästarna som kollegor. Nu blir både han och hans fyrbenta vänner konst på auktion. Här i verket "Skymning", från Thron Ullberg.Till vardags driver Johan Eriksson, utanför Flen, skogsbruk med hästarna som kollegor. Nu blir både han och hans fyrbenta vänner konst på auktion. Här i verket "Skymning", från Thron Ullberg.

Att jobba med skogsbruk brukar innebära stora maskiner. Men för Johan Eriksson i Bettna, utanför Flen, är hästkrafterna allt annat än dieseldrivna. Bokstavligen. För honom är hästen både arbetsredskap för timmer och virke – och en bästa vän. Nu gör fotografen Thron Ullberg hans livsstil till konst på auktion hos Klaravik.

I 30 år har Johan haft det som han själv beskriver som sitt drömyrke. I sitt andra vardagsrum, de sörmländska skogarna, tillsammans med sina bästa arbetskamrater: hästarna. Dag ut och dag in med skogen, virket och kärleken till djuren i fokus.
– Jag älskar det jag gör. Att kunna lösa en uppgift tillsammans – som kan vara en riktig utmaning – är en enorm tillfredsställelse. Det är inte alltid lätt, ska sägas. Och hästarna måste vara stresståliga, starka och obrydda då det är mycket ljud och stök med allt timmer som är i omlopp, säger Johan Eriksson medan hästarna Lukas och Aramis frustar uppspelt i bakgrunden. 

Miljövänligt sätt att arbeta

Att bruka skogen så som Johan och Hästens skogsentreprenad gör är högst ovanligt. De är ensamma i Sörmland och i Sverige finns bara en handfull kollegor. Trots både stark tradition och moderna miljöfördelar.
– Det vore kul om fler likasinnade ville föra arvet vidare. Det passar verkligen den som gillar djur och skog och mark och det är ett miljövänligt alternativ, säger Johan vidare.

Medverkar i unik fotokonst på klaravik.se

Nu väntar nästa projekt. Men den här gången är inte skogen skådeplatsen. På klaravik.se auktioneras nu fotokonst på Johan och hans hästar (i endast ett exemplar) där Thron Ullberg står bakom kameran. Verken "Skogsgläntan", "Vila", "Skymning" och "Hästkrafter" går nu alla under klubban. Att Johans skogsarbete skulle bli till konst, ja, det var inget han själv kunde förutspå direkt.
– Det var en minst sagt annorlunda upplevelse på ett fascinerande och roligt sätt. Det är inspirerande att träffa människor som brinner för sin grej och Thron var definitivt en sådan. För mig känns det också bra att pengarna går till idrottsrörelsen.

Trots 30 år i skogen under bältet har inte Johan tröttnat. Tvärtom.
– Jag är nog en riktig “skogsmupp”, skrattar Johan. Men en blir aldrig gammal i det här yrket. Varje dag lär jag mig något nytt och måste vara alert. Det är tjusningen det.Om Klaravik

Klaravik är marknadsplatsen för maskiner, verktyg och fordon. Vi ger företag och privatpersoner möjlighet att köpa begagnade maskiner, verktyg och fordon enkelt, tryggt och till rätt pris. Vårt mål är att förmedla vinnare i alla led. För våra säljande kunder jobbar vi nära med lokal förankring för en ansvarsfull affär. För våra köpare är vi marknadsplatsen som aldrig stannar, alltid med nya relevanta auktioner. Och för samhället bidrar vårt hållbara återbruk till att göra miljön en smula lyckligare. Win-win-win, helt enkelt. Klaravik Sverige & Danmark har 190 anställda, 390 000 registrerade budgivare och varje vecka läggs tusentals nya objekt ut på auktion. 2021 omsatte Klaravik drygt 3 miljarder svenska kronor.


Kontaktpersoner

Karin Malmberg
CMO
Karin Malmberg
Anna Söderlund
Projektledare
Anna Söderlund