2022-02-08 12:53Nyheter

Här är BM-samlingen det svänger om!

Volvo BM-samlaren Tomas framför några av sina kära veterantraktorer.Volvo BM-samlaren Tomas framför några av sina kära veterantraktorer.

Hur förvarar man en av Sveriges häftigaste Volvo BM-samlingar? I en loge så klart. Tomas Hellbergs uppställning av den svenska klassikern dansar rakt in i traktorhjärtat.

För Tomas Hellberg är Volvo BM mer än bara traktorer från förr. Att gammal kärlek aldrig rostar stämmer väl in på Tomas känslor.
– Det är svensk industrihistoria och traktorer jag är uppvuxen med. Man vill ju se de här klenoderna leva vidare, konstaterar Tomas samtidigt som han blickar in i logen som utgör hans välfyllda skattgömma.

Köpte BM 700 i bländande skick

Här står de uppradade en efter en. Det är en lineup som man inte skojar bort i första taget. En 650, en 814 och en 2650 är bara några godbitarna i Tomas starka traktorarmé. Totalt har Tomas i nuläget tio BM-traktorer från 430 och uppåt i modellväg. Och främst i logen står det senaste tillskottet, köpt på Klaravik under sommaren 2021; en BM 700 i ett bländande skick. För 110 000 kronor är den nu Tomas främsta ögonsten.
– Mig veterligen har det inte sålts någon 700:a för den summan tidigare. Men så var denna i väldigt fint skick. Annars är det vanligt att lacken blir solblekt i takt med att åren går. Och så var plåten mer eller mindre fläckfri med vare sig bucklor eller rost, säger Tomas som också är engagerad i den Svenska BM-klubben. 

Fullt i logen, eller?

För Tomas är inte det mest väsentliga att använda traktorerna mycket. Det är mer en fråga om kvalitetstid då och då.
– Jag har gjort lite jobb åt kompisar och sådär och hade en inplastare tidigare som jag sålde på Klaravik tidigare i år. Och jag luftar dem regelbundet, men det blir mest njutåkning i samband med veterantraktorträffar. 

I en samlares natur hägrar alltid nästa addering. Men enligt Tomas är samlingen nu komplett. Eller?

– Jo, nu får det räcka. Det är ju fullt på logen. Men det är klart...skulle det komma ut någon fin Volvo BM Valmet 2005 eller 2105 kan jag nog få svårt att motstå. 

En sann samlare har talat.

Om Människan bakom maskinen

I intervjuserien "Människan bakom maskinen" låter vi historierna bakom maskinerna som varje dag byter ägare på Klaravik ta plats. Vad ligger bakom köpet, eller verksamheten, och hur uppstod kärleken till en favorittraktor eller maskin? I denna serie tar vi reda på det, med utgångspunkt från köpare och säljare på Klaravik. Om Klaravik

Klaravik ger företag och privatpersoner möjlighet att köpa begagnade maskiner, verktyg och fordon enkelt, tryggt och till rätt pris. Vårt mål är att förmedla vinnare i alla led. För våra säljande kunder jobbar vi nära med lokal förankring för en ansvarsfull affär. För våra köpare är vi marknadsplatsen som aldrig stannar, alltid med nya relevanta auktioner. Och för samhället bidrar vårt hållbara återbruk till att göra miljön en smula lyckligare. Win-win-win, helt enkelt. Varje vecka läggs tusentals nya objekt ut på auktion på vår webbplats klaravik.se till en besökssiffra som överstiger två miljoner varje månad.


Kontaktpersoner

David Kvicklund
Content Manager
David Kvicklund