2022-08-31 08:05Nyheter

Nyköpings “Buffel” porträtteras i unikt konstprojekt

Tavlan med Fredrik Johansson ("Under tallarna") går just nu under klubban på Klaravik.Tavlan med Fredrik Johansson ("Under tallarna") går just nu under klubban på Klaravik.

Fredrik “Buffel” Johansson är en minst sagt rutinerad grävmaskinist. I 20 år har han sett till att anlägga, bygga och skapa med skopa och grävare som hjälpmedel. År där han sett och upplevt mycket i yrket. Men aldrig kunde han tro detta; att han skulle bli modell – och konstverk.

– Det är inget man gör varje dag precis. Jag kan inte säga att jag är van framför kameran så detta var något nytt.

Till vardags driver Fredrik sitt familjeföretag Johanssons Gräv & Schakt AB i Nyköping. Nu får han och företaget nytt strålkastarljus då Fredrik syns i Klaraviks konstprojekt “Människan bakom maskinen”. Två tavlor ("Under tallarna" och "Skogsbad") där Fredrik syns med sin grävmaskin Volvo EC250E, fotad av porträttfotografen Eva Edsjö, går under auktionsklubban online hos Klaravik.
– Det hela var en slump, egentligen. Jag har både köpt och sålt på Klaravik och känner Johan (Carman, red. anm) som är mäklare runt Nyköping. Han taggade mig i ett inlägg från Klaravik och jag gjorde tummen upp. Det kändes som en kul grej, särskilt eftersom syftet är att ge pengar till ungdomsidrotten, säger Fredrik, apropå konstauktionerna där vinnande summa går till idrottsrörelsen.

Bygger minnen för livet

Projektet är också en hyllning till Fredrik och hans yrke. Ett jobb han kommit att älska.
– Att vara en del av skapandet och se bostäder och hem bli verklighet är en grej. Vissa arbeten blir verkligen minnen för livet – inte minst tack vare naturen och platserna jag får möjlighet att se och uppleva. En sådan upplevelse var när jag renoverade Göta kanal, under flera vintrar. Det är något jag aldrig glömmer. Eller som på bilderna här, när jag får möjlighet att komma till en trolsk skog. Då händer det att jag sätter mig ner och bara njuter. Det är en frihetskänsla, helt enkelt, säger han och fortsätter:
– Och jag gillar ju maskiner. Det är kul att träffa likasinnade och snacka allt mellan bästa smörjfetter och nya skopor.

Tavlorna visas upp på vernissage

Sedan var det där med “Buffel”, smeknamnet som syns med både text och vattenbuffel-lik logotyp på Fredriks grävmaskiner.
– Många bekanta vet nog knappt att jag heter Fredrik. Det har hängt med länge. Det växte nog fram under gymnasietiden skulle jag tro. Jag vet inte riktigt hur; men jag har alltid varit storväxt och sådär. Men en snäll buffel, såklart.

Auktionerna med fotokonsten på “Buffel” avslutas på Klaravik i samband med en vernissage på Rotnäs Gård, strax utanför Karlstad, fredagen den 2 september. 
– Det känns smått surrealistiskt att någon ska lägga bud på tavlor där jag syns. Men väldigt spännande!Om Klaravik

Klaravik är marknadsplatsen för maskiner, verktyg och fordon. Vi ger företag och privatpersoner möjlighet att köpa begagnade maskiner, verktyg och fordon enkelt, tryggt och till rätt pris. Vårt mål är att förmedla vinnare i alla led. För våra säljande kunder jobbar vi nära med lokal förankring för en ansvarsfull affär. För våra köpare är vi marknadsplatsen som aldrig stannar, alltid med nya relevanta auktioner. Och för samhället bidrar vårt hållbara återbruk till att göra miljön en smula lyckligare. Win-win-win, helt enkelt. Klaravik Sverige & Danmark har 190 anställda, 390 000 registrerade budgivare och varje vecka läggs tusentals nya objekt ut på auktion. 2021 omsatte Klaravik drygt 3 miljarder svenska kronor.


Kontaktpersoner

Karin Malmberg
CMO
Karin Malmberg
David Kvicklund
Content Manager
David Kvicklund
Anna Söderlund
Projektledare
Anna Söderlund