2022-08-22 08:45Nyheter

Öländska Anders får i fokus när Klaravik auktionerar unik fotokonst

Konstverket "Herden" med Anders Mellborg, fotograferad av Anna Clarén,  säljs just nu på auktion på Klaravik.Konstverket "Herden" med Anders Mellborg, fotograferad av Anna Clarén, säljs just nu på auktion på Klaravik.

Anders Mellborg på sydöstra Öland sköter till vardags om sisådär 400 nötdjur och 120 får tillsammans med bror Håkan. Ofta med just korna och fåren som enda publik. Men nu får både Anders själv, djuren och den omgivande naturen nya betraktare – och spekulanter. Som fotokonst på Klaravik.

– Johan (Forsberg, Klaraviks mäklare på Öland, red. anm) ringde och presenterade idén. Jag gillar normalt inte att synas på bild, men att samla in pengar som ska gynna idrotten kändes bra, kommenterar Anders själv upprinnelsen till fotot och auktionen där han står med ett av sina får i famnen, med sina ägor som fond. 

Uppskattar naturen mer och mer

På sydöstra Öland har han bott och verkat bra länge. Det var hit, till gården hans pappa flyttade och började driva lantbruket som tidigare var en prästgård. Här har han sett sina tre barn växa upp och årstiderna och åren komma och gå.
– Min pappa var absolut öppen för att jag skulle ta en annan yrkesbana. Det är väl som det mesta; det finns både en bak- och framsida. Man lever med det hela tiden, på gott och ont. Men att leva och jobba i naturen är, när allt flyter på, helt underbart. Ju äldre jag har blivit ju mer uppskattar jag naturen och hur vackert det är, säger han och fortsätter:
– Sedan händer det oförutsedda grejer som gör att man får pausa allt annat. Som för några år sedan. Jag och frun hade just klätt på oss folkdräkterna för att gå ut på dans under självaste midsommarafton. Då knackar grannen på och undrar om det är våra tjurar som går på vägen. Den kvällen fick dansen vänta lite…

Auktionsavslut den 2 september

Anders ansvar och upptagenhet för gården har också gjort att tiden ibland varit knapp för annat.
– Det är klart att en fått försaka en del, i tid. Som när barnen hade matcher och sånt där, kunde det vara svårt att hinna med. Men att de fått växa upp med naturen utanför dörren och närheten till djuren hoppas jag gett dem mycket också.

Den 2 september är det auktionsavslut för samtliga foton i “Människan bakom maskinen” där Anders och gården syns på två bilder. På den ena bilden ("Herden") syns han själv, på den andra hans frus dotter Lydia ("Tuvstarr")
– Det kunde jag väl aldrig tro…att jag skulle synas i bar överkropp i ett konstprojekt! Skäms jag för mycket får jag väl köpa tavlan själv, haha. Om Klaravik

Klaravik är marknadsplatsen för maskiner, verktyg och fordon. Vi ger företag och privatpersoner möjlighet att köpa begagnade maskiner, verktyg och fordon enkelt, tryggt och till rätt pris. Vårt mål är att förmedla vinnare i alla led. För våra säljande kunder jobbar vi nära med lokal förankring för en ansvarsfull affär. För våra köpare är vi marknadsplatsen som aldrig stannar, alltid med nya relevanta auktioner. Och för samhället bidrar vårt hållbara återbruk till att göra miljön en smula lyckligare. Win-win-win, helt enkelt. Klaravik Sverige & Danmark har 190 anställda, 390 000 registrerade budgivare och varje vecka läggs tusentals nya objekt ut på auktion. 2021 omsatte Klaravik drygt 3 miljarder svenska kronor.


Kontaktpersoner

Karin Malmberg
CMO
Karin Malmberg
Anna Söderlund
Projektledare
Anna Söderlund