2019-04-26 15:55Nyheter

Samlaren Stefan håller veterantraktorer vid liv

null

Stefan Eriksson gillar att vårda – och köra – gamla maskiner. Men även att sälja och se till att återbruket lever vidare på annan gård än hans egen. ”Gamla bilar är det inte alls samma nytta med. Traktorer och maskiner är mer rejäla och användbara”. 

Vi möter upp Stefan på en av hans flera gårdsplaner. Just den här vårdagen är (faktiskt) aningen kylig. Den sörmländska kalluften verkar dock varken bekymra friskusarna till hästar som ramar in den lantliga känslan bland de faluröda-husen eller Stefan själv. Just här har han ett par traktorer stående. Tidigare fanns också en Volvo BM 471 Bison, en av 50 tillverkade, med årsmodell 1962 i hans stall. I höstas gick den under klubban på klaravik.se för rekordsumman 201.000 kronor.

”Veterantraktorerna är attraktiva, så jag hade det på känn. Men visst var det kul”, säger Stefan, som till vardags också jobbar inom industrin i Torshälla.

Volvo BM 814 är drömtraktorn

Ett intresse kan uppstå på många sätt. För Stefan har motorer haft en särskild stark dragningskraft.

”Jag har alltid gillat maskiner, och har plockat på fler och fler vartefter”

Drömtraktorn finns också i Stefans ägo sedan åtta år tillbaka. Det var då han införskaffade sin BM814C (årsmodell 1976).

”Volvo BM 814 är väl lite av en dröm. Min ”Bison” tyckte jag också mycket om. Men jag hade haft den i 13 år och kände att jag inte längre hann ge den tillräckligt mycket kärlek. Den behöver motioneras, hållas ren och tvättas av. Då är det bättre att den kommer till nytta hos någon annan”.

Att köpa begagnat i allmänhet och traktorer i synnerhet är inget dumt tankesätt menar Stefan.

”Många av de här äldre maskinerna kommer överleva de nyare. Om vi tar en ”814” har jag hört om exemplar som gått över 100 000 timmar. Det är enkelt att laga och hållbart. Och ingen elektronik som spökar eller behöver programmeras. Det kan jag uppskatta”. 


Om Klaravik

Klaravik ger företag och privatpersoner möjlighet att köpa begagnade maskiner, verktyg och fordon enkelt, tryggt och till rätt pris. Vårt mål är att förmedla vinnare i alla led. För våra säljande kunder jobbar vi nära med lokal förankring för en ansvarsfull affär. För våra köpare är vi marknadsplatsen som aldrig stannar, alltid med nya relevanta auktioner. Och för samhället bidrar vårt hållbara återbruk till att göra miljön en smula lyckligare. Win-win-win, helt enkelt. Varje vecka läggs tusentals nya objekt ut på auktion på vår webbplats klaravik.se till en besökssiffra som överstiger två miljoner varje månad.


Kontaktpersoner

Christian Lenander
VD
Christian Lenander
Karin Malmberg
CMO
Karin Malmberg
Carita Nero
VD
Carita Nero
Christian Knutsson
Vice VD
Christian Knutsson
David Kvicklund
Content Manager
David Kvicklund