2022-08-25 08:05Nyheter

Solbys solskenshistoria blir till konst på auktion

Konstverk med familjen Lindstedt/Johansson på Solby gård säljs på auktion.Konstverk med familjen Lindstedt/Johansson på Solby gård säljs på auktion.

Hur ska vi försörja oss? Den frågan ställde Malin Lindstedt och Peter Johansson till varandra när de tog över lantbruket Solby Gård, som fjärde/femte generation 2006. 16 år, en framgångsrik gårdsbutik och välproducerande bärproduktion senare har de onekligen gett sig själva svar på tal. Nu är det dags för nästa milstolpe då familjegården porträtteras av Anna Clarén i unikt konstprojekt på Klaravik. 

– Det känns jättekul att vi fick frågan. Vi är ja-sägare och att få äran att bli fotade av en av Sveriges bästa fotografer kändes som en förmån för bra för att säga nej till. Vi är ganska vana att själva ta bilder runt verksamheten men att synas framför kameran, ja det är något annat men otroligt häftigt, säger Malin, och fortsätter:
– Vår sjuåriga son Bill som syns på bilden tillsammans med gårdshunden Sally var också väldigt fascinerad över Annas gamla kamera.

Började med bär

Solby Gård utanför Eskilstuna är deras sätt att leva och konkretisera idén om “från jord till bord”.
– Under årens lopp har gården gått från intensiv djurdrift till att idag vara mer växtodlingsinriktad med spannmål, potatis – och bär i fokus. När vi tog över 2006 blev snabbt jordgubbar och hallon något vi utvecklade och började sälja. Något vi definitivt inte ångrar. 2010 startade vi också gårdsbutiken där vi numera säljer det allra mesta vi odlar direkt till konsument, säger Peter.

Skapar sitt levande lantbruk

Paret Lindstedt/Johansson känner också stolthet för gårdens historia, vars nutidshistoria de själva format.
– En av våra drivkrafter är att förbättra och förfina kulturarvet och att visa hur det går att skapa ett levande lantbruk i modernt snitt som kan försörja en familj som vår. 

Budgivning pågår – vernissage som final

Auktionen av tavlan med Malin, Peter, Bill, hunden Sally och den klassiska Ferguson “Grålle”-traktorn från 1954 pågår just nu på klaravik.se. Under fredagskvällen den 2 september väntar auktionsavslut under en vernissage på Rotnäs Gård utanför Karlstad.
– Vi bara undrar vem som ska vilja ha oss på väggen hemma? Skämt åsido, det ska bli superkul att se hur den tas emot. Sedan känns det bra att kunna bidra till syftet där vinstsumman går till ungdomsidrotten, avslutar Malin Lindstedt.Om Klaravik

Klaravik är marknadsplatsen för maskiner, verktyg och fordon. Vi ger företag och privatpersoner möjlighet att köpa begagnade maskiner, verktyg och fordon enkelt, tryggt och till rätt pris. Vårt mål är att förmedla vinnare i alla led. För våra säljande kunder jobbar vi nära med lokal förankring för en ansvarsfull affär. För våra köpare är vi marknadsplatsen som aldrig stannar, alltid med nya relevanta auktioner. Och för samhället bidrar vårt hållbara återbruk till att göra miljön en smula lyckligare. Win-win-win, helt enkelt. Klaravik Sverige & Danmark har 190 anställda, 390 000 registrerade budgivare och varje vecka läggs tusentals nya objekt ut på auktion. 2021 omsatte Klaravik drygt 3 miljarder svenska kronor.


Kontaktpersoner

Karin Malmberg
CMO
Karin Malmberg
Anna Söderlund
Projektledare
Anna Söderlund