2022-08-22 08:45Nyheter

Tomas Hellbergs veterantraktorer i Katrineholm blir konstverk

Tomas Hellbergs välfyllda BM-ladugård i Katrineholm blir konstverk.Tomas Hellbergs välfyllda BM-ladugård i Katrineholm blir konstverk.

Tomas Hellberg har inte bara en riktigt häftig samling veterantraktorer av märket Volvo BM. Nu blir han, och hans gamla traktorer, till konst på auktion hos Klaravik. 

Tio traktorer trängs i Tomas Hellbergs loge strax utanför Katrineholm. För traktorentusiasten är Volvo BM-modeller som 650, 700, 814 och 2654 ögonstenar och gåshuds-klenoder. Och på tal om modeller. Det är just vad Tomas och hans samling nu kan titulera sig som. Förevigade av en av Sveriges mest kända fotografer – Thron Ullberg – går nu tre tavlor under klubban på klaravik.se i konstprojektet “Människan bakom maskinen”.
– Det var en rolig och annorlunda upplevelse, kommenterar Tomas sin medverkan. 

Tidigare varit krokimodell

Det är dock inte första gången Tomas agerar och instrueras att hålla en pose framför kameran. Tidigare har han också varit krokimodell!
– Det kan jag säkert haft hjälp av. Det var inte långsamt på något sätt, utan bara intressant att se hur det går till när ett proffsfoto med analog kamera blir till.

För Tomas Hellberg är just Volvo BM mer än bara traktorer från förr. Att gammal kärlek aldrig rostar stämmer väl in på Tomas känslor.
– Det är svensk industrihistoria och traktorer jag är uppvuxen med. Man vill ju se de här klenoderna leva vidare.

På en av bilderna ("BM-lagårn") ståtar Tomas likt en annan Messiasfigur på sin Volvo BM 2654, vilket också är en av hans största favoriter i samlingen.
– Absolut, tillsammans med 814-traktorn. 814 är väl kanske den modell som är allra mest eftertraktad, bland mig och många andra.

Auktionsavslut den 2 september

Samtliga auktioner där Tomas syns avslutas den 2 september, då Klaravik också anordnar vernissage på Rotnäs gård utanför Karlstad. Slutsumman törs inte Tomas spekulera om, men konstaterar:
– Det ska bli spännande och det är ju till ett bra ändamål där vinnande bud går till barn- och ungdomsidrotten.Om Klaravik

Klaravik är marknadsplatsen för maskiner, verktyg och fordon. Vi ger företag och privatpersoner möjlighet att köpa begagnade maskiner, verktyg och fordon enkelt, tryggt och till rätt pris. Vårt mål är att förmedla vinnare i alla led. För våra säljande kunder jobbar vi nära med lokal förankring för en ansvarsfull affär. För våra köpare är vi marknadsplatsen som aldrig stannar, alltid med nya relevanta auktioner. Och för samhället bidrar vårt hållbara återbruk till att göra miljön en smula lyckligare. Win-win-win, helt enkelt. Klaravik Sverige & Danmark har 190 anställda, 390 000 registrerade budgivare och varje vecka läggs tusentals nya objekt ut på auktion. 2021 omsatte Klaravik drygt 3 miljarder svenska kronor.


Kontaktpersoner

Karin Malmberg
CMO
Karin Malmberg
Anna Söderlund
Projektledare
Anna Söderlund