2022-08-30 07:15Pressmeddelande

Anna Clarén fångar strävsam natur och stolta människor i Klaraviks konstprojekt

Anna Clarén vänder kameran mot människorna som stolt lever, återanvänder och förädlar livet på landet i sina verk som just nu auktioneras på Klaravik. Anna Clarén vänder kameran mot människorna som stolt lever, återanvänder och förädlar livet på landet i sina verk som just nu auktioneras på Klaravik.

I Klaraviks konstprojekt “Människan bakom maskinen” vänder den vanligtvis ofta självbiografiska fotokonstnären Anna Clarén kameran mot människorna som stolt lever, återanvänder och förädlar livet på landet.

Anna Clarén har under årens lopp stått för flera uppmärksammade verk och publikationer, där inte sällan familj och nära och kära porträtterats i det vardagliga. Med skira, drömska toner och ett ibland tungt vemod är det bilder som fäster även på den mest glömska näthinnan.
– Jag försöker vara närvarande i fotoögonblicket och känna in stämningen, och fånga ljuset, säger hon.

Gillar det långsamma och okontrollerbara

Precis som i hennes tidigare alster är de 10 bilder som auktioneras (i ett exemplar) på Klaravik fotograferade med samma metod och kamera.
– Det är en gammal analog Hasselblad från 1970-talet, med tolv bilder på en rulle som kräver en veckas väntetid för framkallning och saknar display. Men jag gillar det långsamma och okontrollerbara, säger Anna och fortsätter:
– Det något udda i det här uppdraget var att Klaravik ville att jag skulle vara mig själv, utan anpassning till stil. Så bilderna ligger väldigt nära mig själv.

Men på bilderna syns, för Anna själv, nya bekantskaper. Klaravik-kunder i Eskilstuna och på Öland och deras maskiner, djur och i vissa fall familjemedlemmar.
– Jag upplever att alla sätter stolthet i sina rötter och sitt ursprung. Och att hela livsstilen är motsatsen till slit och släng. Man använder och återanvänder, från generation till generation. Ta bara en av bilderna på Öland som exempel; här syns tre generationer på en och samma bild och en 35-år gammal vagn som brukats och återbrukats och fraktat allt från uttjänta julgranar till gödsel. Det tycks finnas en genuin självklarhet bland människorna att föra arvet vidare som är lätt att beundra. 

Fascinerande möten och natur på Öland

Merparten av bilderna är tagna på Öland, där Anna aldrig varit tidigare.
– Som fotograf jagar man ljuset och jag hade förstås hört att Öland skulle vara något särskilt. Och mina förväntningar mer än infriades! Det är så oändligt vackert. I det riktigt vackra finns det alltid ett mått av något annat, som gör känslan starkare. I Ölands fall det karga, strävsamma och väderbitna. Ett oefterhärmligt och gudomligt landskap som människorna som bor där förhåller sig till, på gott och ont.

Just nu pågår auktionerna av alla tio verk på klaravik.se. Den 2 september är det final med vernissage på Rotnäs gård, utanför Karlstad.
– Jag tvekade inte en sekund på att tacka ja när jag fick frågan. Att låta pengarna gå till idrottsrörelsen tyckte jag kändes så fint. Jag hoppas många budgivare känner likadant, avslutar Anna Clarén. 


Om Klaravik

Klaravik är marknadsplatsen för maskiner, verktyg och fordon. Vi ger företag och privatpersoner möjlighet att köpa begagnade maskiner, verktyg och fordon enkelt, tryggt och till rätt pris. Vårt mål är att förmedla vinnare i alla led. För våra säljande kunder jobbar vi nära med lokal förankring för en ansvarsfull affär. För våra köpare är vi marknadsplatsen som aldrig stannar, alltid med nya relevanta auktioner. Och för samhället bidrar vårt hållbara återbruk till att göra miljön en smula lyckligare. Win-win-win, helt enkelt. Klaravik Sverige & Danmark har 190 anställda, 390 000 registrerade budgivare och varje vecka läggs tusentals nya objekt ut på auktion. 2021 omsatte Klaravik drygt 3 miljarder svenska kronor.


Kontaktpersoner

Karin Malmberg
CMO
Karin Malmberg
David Kvicklund
Content Manager
David Kvicklund
Anna Söderlund
Projektledare
Anna Söderlund