2020-01-09 14:51Pressmeddelande

Begagnat är här för att stanna - Klaravik säljer maskiner för 1,5 miljarder

null

Att köpa begagnat ligger i tiden. Konsumtionsbeteendet märks också inom entreprenad, lantbruk och bygg. Under 2019 har Klaravik, med huvudfokus i just de branscherna, sett till att bidra till den cirkulära ekonomin. Med en auktionsomsättning på 1,5 miljarder kronor har företaget ökat sin försäljning med nära 60 procent jämfört med 2018.

Under 2019 har över 47 000 maskiner, verktyg och fordon – och ​en och annan båt och ​hockeyrink(!), bytt ägare genom Klaraviks auktionsplattform, klaravik.se.

”Vi är oerhört glada över att utvecklingen fortsätter att peka i vår favör och stolta över att bidra till att allt fler ser begagnat som ett lockande alternativ”, säger Christian Lenander, vd och ägare på Klaravik.

Allt fler maskiner i cirkulärt omlopp

Sedan starten 2012 har Klaravik ökat sin försäljning undan för undan. 2017 såldes objekt för 600 miljoner kronor, 2018 steg siffran ytterligare till dryga 900 miljoner kronor. I år bryter man dock för första gången miljardspärren, vad gäller auktionsomsättningen i Sverige. Och det med råge.

”Det känns roligt att allt fler uppskattar vår tjänst, som är tänkt att förenkla begagnatmarknaden för både köpare och säljare. Vår målsättning är att skapa en win-win-win-affär, med två nöjda kunder och återbrukad maskin”, fortsätter Lenander.

Från 60 till 80 anställda

Klaravik växer även på fler sätt. Under året har 60 heltidsanställda blivit till 80. Utöver huvudkontoret i Karlstad finns numera också en webbutvecklingsavdelning i Lund och utökad kår av auktionsmäklare från norr till söder.

”Vår lokala närvaro är helt klart viktig. Ett samtal till oss ska aldrig känns långt borta, oavsett om företaget ligger i Boden eller Ystad. Sedan är inte vi framme än, och mycket finns att utveckla, vilket känns inspirerande när vi nu tar oss an 2020”, avslutar Christian Lenander.

Om Klaravik:

Omsättning 2019: cirka 160 miljoner kr
​Huvudkontor: Karlstad (webbutvecklingskontor i Lund).
​Andra medarbetare: auktionsmäklare och medarbetare inom konkurs och återtag, 36 personer totalt runt om i Sverige.
​Andra länder: Verksamhet med kontor finns också i Norge, Danmark och Polen.
​Utmärkelser: Gasellen-företag i Värmland 2017, 2018 och 2019. ​Årets entreprenör i Svealand 2019, utsedd av EY. 

För mer information, kontakta

David Kvicklund, kommunikatör, david.kvicklund@klaravik.se, 073-474 77 72

Christian Lenander, ​vd, lenander@klaravik.se, 070 280 79 02


Om Klaravik

Klaravik ger företag och privatpersoner möjlighet att köpa begagnade maskiner, verktyg och fordon enkelt, tryggt och till rätt pris. Vårt mål är att förmedla vinnare i alla led. För våra säljande kunder jobbar vi nära med lokal förankring för en ansvarsfull affär. För våra köpare är vi marknadsplatsen som aldrig stannar, alltid med nya relevanta auktioner. Och för samhället bidrar vårt hållbara återbruk till att göra miljön en smula lyckligare. Win-win-win, helt enkelt. Varje vecka läggs tusentals nya objekt ut på auktion på vår webbplats klaravik.se till en besökssiffra som överstiger två miljoner varje månad.


Kontaktpersoner

Christian Lenander
VD
Christian Lenander
Karin Malmberg
CMO
Karin Malmberg
Carita Nero
VD
Carita Nero
Christian Knutsson
Vice VD
Christian Knutsson
David Kvicklund
Content Manager
David Kvicklund