2024-05-21 07:13Pressmeddelande

Bli en luftens hjälte – specialbyggt moppe-flygplan säljs på auktion

Ta flyget i sommar? För den som behöver en sommarplan med adrenalinpåslag finns nu chansen.Ta flyget i sommar? För den som behöver en sommarplan med adrenalinpåslag finns nu chansen.

Nu lyfter auktionsutbudet på Klaravik till nya höjder. Bokstavligt talat. Ett specialombyggt flygplan från Gagnef flygplansklubb ska nu landa hos ny ägare, med hjälp av auktionen på Klaravik.

För den som vill sikta högt i sommar är detta ett tillfälle med stort T. Att flygplan säljs på auktion är inte varje dag. Planet som just nu är hemmahörande i Dalarna sitter också inne på en historia som gör den speciell. Kristofer Swärd från Gagnefs flygplansklubb, som säljer maskinen, berättar:
– SF25 är en egentligen en rätt vanlig typ av motorseglare, i det här fallet med tyskt ursprung från 1970-talet. Och hade det inte varit för vår mångårige mekare Åke Steen hade det här planet kunnat hamna i en ödslig hangar för alltid. Men han såg potentialen och gjorde en smått unik renovering av planet för ett tiotal år sedan, säger han och fortsätter:
– Han satte in en ny kraftigare motor, kortade vingarna och förbättrade landningsstället till att ha två stabila ben istället för ett. Motorseglare är väl ungefär som “flygplanets mopeder”, men detta har helt klart blivit som en trimmad moped som hade väckt avundsjuka på skolgården. Känslan är betydligt mer sportig numera, säger Kristofer Swärd som själv flugit planet till en rad inhemska destinationer genom åren.

Vem landar adrenalinfesten?

Att bli pilot är en avlägsen dröm för många. Men enligt Kristofer Swärd är tröskeln inte fullt så hög som man kan tro.
– För att ta certifikat för segelflyg räcker det att vara 16 år fyllda. Så på pappret går det att likställa med processen för att köra moped, vilket inte många vet.

Själv upptäckte han flyget 2011, “lite av en slump” efter att ha kommit i kontakt med Gagnefs flygplansklubb genom bekanta.
– Frihetskänslan har få jämförelser. Det är som att köra motorcykel i luften, med hög adrenalinkick.

Vart ska då flygplanet landa? Auktionen avslutas fredagen den 27 maj på klaravik.se. Och Kristofer menar att planet passar fint för en målgrupp som faktiskt vill upptäcka flyget, bortom passagerarplatsen:
– Det bästa med det här planet är enkelheten. Efter renovering har det också “experimentell” status, vilket gör att renoveringar kan göras i egen regi, utan flygplansverkstad. Så det är ett bra plan för den nyfikne nybörjaren överlag.

För mer information, kontakta

David Kvicklund, Content Manager Klaravik, david.kvicklund@klaravik.se, 054-774 52 31Om Klaravik

Klaravik är marknadsplatsen för maskiner, verktyg och fordon. Vi ger företag och privatpersoner möjlighet att köpa begagnade maskiner, verktyg och fordon enkelt, tryggt och till rätt pris. Vårt mål är att förmedla vinnare i alla led. För våra säljande kunder jobbar vi nära med lokal förankring för en ansvarsfull affär. För våra köpare är vi marknadsplatsen som aldrig stannar, alltid med nya relevanta auktioner. Och för samhället bidrar vårt hållbara återbruk till att göra miljön en smula lyckligare. Win-win-win, helt enkelt. Klaravik Sverige, Danmark och Finland har över 200 medarbetare, 420 000 registrerade budgivare och varje vecka läggs tusentals nya objekt ut på auktion. 2023 hade Klaravik Sverige en auktionsomsättning på 3,9 miljarder svenska kronor.