2021-01-15 09:17Pressmeddelande

Digitala auktioner växer i pandemin – Klaravik gör rekordresultat

null

Trots pandemin gör Klaravik sitt bästa resultat någonsin år 2020. För första gången i företagets historia överstiger auktionsomsättningen 2 miljarder kronor under ett kalenderår.

– Det är naturligtvis riktigt roligt att vi, trots mörkt världsläge, kan fortsätta göra begagnatmarknaden mer och mer intressant för fler och fler, med Klaravik som utgångspunkt. Jämfört med privat begagnatförsäljning, där det kan handla om fysiska möten med många spekulanter, tror jag också våra digitala auktioner upplevs som ett smittsäkert alternativ, säger Christian Lenander, vd på Klaravik.

Försäljningarna på Klaravik har växt stadigt år för år sedan starten 2012. Under 2020 har auktionsomsättningen ökat till dryga 2 miljarder kronor från 2019 års tidigare rekordnotering på 1,5 miljarder kronor. Totalt bytte 63 782 produkter ägare med klaravik.se som kanal för sitt återbruk. Ökningen märks i Klaraviks samtliga huvudområden; som entreprenadskogsbruk och lantbruk. Under året står lantbruksdelen ut lite särskilt. Exempelvis har antalet sålda traktorer gått från 780 stycken 2019 till 1120 stycken under 2020.

Allt fler trygga med att handla på digital auktion

– Lantbrukare är vana att handla på fysiska auktioner sedan urminnes tider och börjar allt mer upptäcka att digitala auktioner kan fylla samma funktion. Särskilt under pandemin har det blivit ett nytt vanemönster som fler blivit trygga med, säger Christian Lenander och fortsätter:

– Jag tror också att vår närhet, genom vår starka lokala närvaro gör stor skillnad. Våra 42 auktionsmäklare, från Pajala i norr till Ystad i söder, talar köparens språk och kan jobba nära både säljande kunder och köpare utan långa avstånd. Som exempel har vi under året för första gången rekryterat en auktionsmäklare till Gotland (Samuel Båtelsson, red anm) som blivit en stor framgång. Det har förenklat handeln av lantbruksmaskiner för både köpare och säljare på ön.

Kundupplevelsen i fokus

Under året har Klaravik, med huvudkontor i Karlstad, också växt sett till antalet medarbetare. Från 80 personer vid 2019 års slut till 107 personer vid utgången av 2020.

– Det ska vara tryggt och enkelt, oavsett om du lägger bud på sajten, pratar med vår kundtjänst eller möter en av våra mäklare. I varje led vill vi se till att ha resurser som hjälper våra kunder. Kundupplevelsen är också vårt huvudfokus när vi blickar framåt mot 2021, avslutar Christian Lenander.

Om Klaravik

Omsättning 2020: Cirka 200 miljoner kronor. 
Huvudkontor: Karlstad (webbutvecklingskontor i Lund).
Medarbetare: 107, varav auktionsmäklare och medarbetare inom konkurs och återtag är 47 personer runt om i Sverige.
Andra länder: Verksamhet med kontor finns också i Norge, Danmark och Polen.

För mer information, kontakta

David Kvicklund, kommunikatör Klaravik, david.kvicklund@klaravik.se, 073-474 77 72


Om Klaravik

Klaravik ger företag och privatpersoner möjlighet att köpa begagnade maskiner, verktyg och fordon enkelt, tryggt och till rätt pris. Vårt mål är att förmedla vinnare i alla led. För våra säljande kunder jobbar vi nära med lokal förankring för en ansvarsfull affär. För våra köpare är vi marknadsplatsen som aldrig stannar, alltid med nya relevanta auktioner. Och för samhället bidrar vårt hållbara återbruk till att göra miljön en smula lyckligare. Win-win-win, helt enkelt. Varje vecka läggs tusentals nya objekt ut på auktion på vår webbplats klaravik.se till en besökssiffra som överstiger två miljoner varje månad.


Kontaktpersoner

Christian Lenander
VD
Christian Lenander
Karin Malmberg
CMO
Karin Malmberg
Carita Nero
VD
Carita Nero
Christian Knutsson
Vice VD
Christian Knutsson
David Kvicklund
Content Manager
David Kvicklund