2019-11-15 07:45Pressmeddelande

"Flygplansbil" på auktion

null

Nu finns chansen att förvärva en speciell ögonsten på auktion. Just nu finns nämligen en Volvo P1800S från 1967 ute på försäljning på Klaravik. Och det här är en bil med mer historia under huven. Bilens första representant då den togs fram som visningsbil var ingen mindre än rallylegendaren Tom Trana. Dessutom har den förädlats med unika flygplansdetaljer(!) tack vare JAS-Gripen-chefen Göran Berséus varma ingenjörshand.

Kristinehamnsbördige Tom Trana, som dessvärre avled 1991, var en Sveriges främsta rallyförare under 1960-talet.

”Det var en visningsbil, som Volvo tog fram med han som representant", förklarar den den nuvarande ägaren i Karlstad, Nicklas Byström.

Vad som sedan hände bilen, finns i Göran Berséus minnesbank. Och under hans ägartid, fram till mitten av 1980-talet genomgick bilen ett smärre ansiktslyft utifrån hans specialområde - och flygplansutrustades!

”Jag satte bland annat in funktionella knappar i taket för fram- och bakbelysning och amperemätare så man kunde ha stenkoll på batteriet. Det var inte direkt standard i bilar, skrattar Berséus, som senare under sin yrkeskarriär ledde teamet som låg bakom utvecklingen av självaste Jas Gripen.

Vårdades som garagedrottning

Berséus, som numera utför konsultuppdrag inom lednings- och styrelseverksamhet och som slutade sin karriär som ”Senior Vice President” på SAAB, minns tiden som Volvo P1800-ägare med glädje.

”Oj, ja. Den var väldigt trevlig att köra. Mot slutet, när jag hade börjat på Saab, blev den mer av en ’garagedrottning’, men jag använde den allt en hel del – till Italienresa bland annat – och skötte den med största respekt”, säger han och fortsätter:

”Jobbet på Saab Flyg medförde naturligtvis ett tryck på att köra en Saab. Men P 1800:an blev kvar som en juvel trots Saab-turbons förträfflighet”.

Totalt har bilen haft fyra ägare. Vem som blir den femte? Det avgörs just nu via den pågående auktionen på Klaravik, med avslut 20 november. 

Rättelse: I en första publicerad version av nyheten antyddes att Tom Trana, som var Volvos representant när bilen togs fram som visningsbil, också ägt bilen. Den uppgiften är felaktig och har justerats (Uppdaterad 18 november)

För mer information, kontakta

David Kvicklund, kommunikatör, 073-474 77 72, david.kvicklund@klaravik.se


Om Klaravik

Klaravik ger företag och privatpersoner möjlighet att köpa begagnade maskiner, verktyg och fordon enkelt, tryggt och till rätt pris. Vårt mål är att förmedla vinnare i alla led. För våra säljande kunder jobbar vi nära med lokal förankring för en ansvarsfull affär. För våra köpare är vi marknadsplatsen som aldrig stannar, alltid med nya relevanta auktioner. Och för samhället bidrar vårt hållbara återbruk till att göra miljön en smula lyckligare. Win-win-win, helt enkelt. Varje vecka läggs tusentals nya objekt ut på auktion på vår webbplats klaravik.se till en besökssiffra som överstiger två miljoner varje månad.


Kontaktpersoner

Christian Lenander
VD
Christian Lenander
Karin Malmberg
CMO
Karin Malmberg
Carita Nero
VD
Carita Nero
Christian Knutsson
Vice VD
Christian Knutsson
David Kvicklund
Content Manager
David Kvicklund