2024-01-30 13:30Pressmeddelande

Historiskt fartyg lättar ankar på auktion

Vad sägs om ett K-märkt fartyg från 1915? Nu kan den anrika båten "Soten", just nu hemmahörande i Smögen, bli din på auktion.Vad sägs om ett K-märkt fartyg från 1915? Nu kan den anrika båten "Soten", just nu hemmahörande i Smögen, bli din på auktion.

För 109 år sedan såg CJ Wennbergs mekaniska verkstads skapelse till båt dagens ljus i Karlstad. Nu ger sig det K-märkta fartyget ut på nästa tur. Båten, som gjort sig känd namnet “Soten”, lämnar nu sin hemmahamn i Smögen och söker ny ägare på Klaravik. 

Sina första levnadsår fram till 1940-talet gick den anrika båten mellan Mariestad och ön Torsö på Vänern (då kallad “Torsö”) och efter att ha trafikerat olika farleder i landet la den till hos Göran Hahne på Smögenbryggan 2010. Där har “Soten” förgyllt upplevelsen för 10 000-tals gäster det senaste decenniet.
– Vi har haft den som en kryssningsbåt och i vårt arbete med berättarturer har den länge fungerat perfekt. Atmosfären i båten, med trädetaljer och den varma känslan, har gjort att vi kunnat besjäla platsen och berättelserna, säger han.  

För liten i Smögen

Göran, som gör sitt 49:e år som skeppare, ser nu inget hellre än att fartygets arv inte bara blir stående i ett varv.
– Det är både lyckligt och olyckligt. Vi har växt ur “Soten” i vår verksamhet och platserna räcker inte till för oss längre. Därför känns det rättvist och bäst i magen att låta henne hitta en ny plats och engagerad ägare, fortsätter han och berättar att en ny större båt, också kallad “Soten”, tjänstgör hos honom och “Soten Sea Vision Rederi” sedan något år tillbaka.

En fullt fungerande klenod

Det senaste decenniet har båten uppnått K-märkning och framtiden ser fortfarande ljus ut för den nära 20 meter långa och 9 knop snabba skepparskatten.
– Den är fortfarande i gott slag och längtar efter nya upplevelser.

Auktionen på Klaravik pågår fram till den 6 februari.


Ämnen: Klaravik

Om Klaravik

Klaravik är marknadsplatsen för maskiner, verktyg och fordon. Vi ger företag och privatpersoner möjlighet att köpa begagnade maskiner, verktyg och fordon enkelt, tryggt och till rätt pris. Vårt mål är att förmedla vinnare i alla led. För våra säljande kunder jobbar vi nära med lokal förankring för en ansvarsfull affär. För våra köpare är vi marknadsplatsen som aldrig stannar, alltid med nya relevanta auktioner. Och för samhället bidrar vårt hållbara återbruk till att göra miljön en smula lyckligare. Win-win-win, helt enkelt. Klaravik Sverige & Danmark har över 200 medarbetare, 430 000 registrerade budgivare och varje vecka läggs tusentals nya objekt ut på auktion. 2023 omsatte Klaravik 3,9 miljarder svenska kronor.


Kontaktpersoner

David Kvicklund
Content Manager
David Kvicklund