2020-12-17 08:00Pressmeddelande

Klaravik ger julgåva för kvinnligt företagande i Afrika och Indien

null

2020 har varit ett motigt år globalt sett. Pandemin har slagit hårt i hela världen, särskilt bland dem som redan levde på marginalen. På många håll i världen har företag gått omkull och livsdrömmar gått i kras. För att stärka entreprenörskapet i dessa tuffa tider ger därför Klaraviks julgåva till förmån för kvinnors företagande i Afrika och Indien, via välgörenhetsorganisationen Hand in Hand. Dessutom väljer Klaravik att stötta livsdrömmar på fler håll. Med julgåvan till Fritidsbanken får organisationen stöttning i arbetet för att göra idrotten mer tillgänglig för alla.

Enligt en aktuell studie i Uganda kommer 4,4 miljoner arbetare i små och medelstora företag i landets informella sektor se sin inkomst falla under fattigdomsnivån som en konsekvens av pandemin. Småföretagare är sårbara i många länder och särskilt i låginkomstländer.

– Det känns mer viktigt än någonsin att försöka göra skillnad i den tid vi lever i. Vi vet av egen erfarenhet hur fantastiskt det är att kunna starta, driva och utveckla ett företag. Och kan vi ge fler chansen att få uppleva det och hålla drömmen vid liv är det något vi verkligen vill göra. Inte minst nu när tiderna i allmänhet varit svåra, säger Christian Lenander, vd på Klaravik.

Hand in Hand jobbar för att kvinnor ska kunna förbättra sina och sina familjers liv genom satsningar på träning i entreprenörskap och företagande. Organisationen är idag verksam i Afghanistan, Kambodja, Indien, Kenya, Tanzania, och Zimbabwe.

– Många av de människor vi stöttar har drabbats oerhört hårt av pandemin. De har inga marginaler att leva av när samhället står still. Men med träning i företagande, och tillgång till mikrolån kan entreprenörerna resa sig och komma igen. De kan äta sig mätta och deras barn kan gå i skolan, säger Stina Götbrink, generalsekreterare på Hand in Hand.

Gör att 110 kvinnor kan utveckla företag

Gåvan från Klaravik gör att Hand in Hand nu kan träna 110 kvinnor i entreprenörskap och företagande.

– Det är ett otroligt viktigt bidrag inte minst i dessa tider när människor kastas ned i extrem fattigdom. Småskaligt företagande är viktigt för att hjulen ska snurra igen, så att människor kan försörja sig, konstaterar Stina.

Tidigare elever på Frödingskolan gör gemensam sak

Att Klaravik och Hand in Hand nu möts för att gemensamt göra skillnad för framtidens företagare innebär samtidigt att de två tidigare elever på Frödingskolan i Karlstad gör gemensam sak. På skolan gick både Klaraviks vd Christian Lenander och Stina Götbrink själv då det begav sig.

– Jag är uppvuxen i Skattkärr på Busteruds Gård, och är ofta där och hälsar på mina föräldrar och jobbar i vårt småskaliga äppelmusteri. Att samarbeta med ett Karlstadsföretag värmer lite extra i hjärtat, konstaterar Stina.

Andra julgåva ges till Fritidsbanken för återbruk inom idrotten

Utöver Hand in Hand finns också lokal anknytning i Klaraviks andra julgåva. Den går till Fritidsbanken som precis som Klaravik jobbar med återbruk, i Fritidsbankens fall med utlåning av begagnad sportutrustning. Idag finns organisationen, som etablerades i Deje, på 103 platser i Sverige.

– Bidraget från Klaravik blir betydelsefullt när vi under 2021 ska utveckla vår satsning på friluftsliv och med utrustning för personer med funktionsnedsättning, så att idrotten blir än mer tillgänglig för alla, säger Henric Byström, varumärkes- och kommunikationsansvarig på Fritidsbanken. 

För mer information, kontakta

David Kvicklund, kommunikatör Klaravik, david.kvicklund@klaravik.se, 073-474 77 72

Stina Götbrink, generalsekreterare Hand in Hand, stina.gotbrink@handinhandsweden.se, 070-264 38 82


Om Klaravik

Klaravik ger företag och privatpersoner möjlighet att köpa begagnade maskiner, verktyg och fordon enkelt, tryggt och till rätt pris. Vårt mål är att förmedla vinnare i alla led. För våra säljande kunder jobbar vi nära med lokal förankring för en ansvarsfull affär. För våra köpare är vi marknadsplatsen som aldrig stannar, alltid med nya relevanta auktioner. Och för samhället bidrar vårt hållbara återbruk till att göra miljön en smula lyckligare. Win-win-win, helt enkelt. Varje vecka läggs tusentals nya objekt ut på auktion på vår webbplats klaravik.se till en besökssiffra som överstiger två miljoner varje månad.


Kontaktpersoner

Christian Lenander
VD
Christian Lenander
Karin Malmberg
CMO
Karin Malmberg
Carita Nero
VD
Carita Nero
Christian Knutsson
Vice VD
Christian Knutsson
David Kvicklund
Content Manager
David Kvicklund