2023-03-31 09:11Pressmeddelande

Låt tjejhockeyn fortsätta växa – 50 000 kronor till Frosta Hockey för att bygga tjejomklädningsrum

Efter 1348 ansökningar står det klart att Frosta Hockey Polar Bears kammar hem förstapriset på 50 000 kr i sponsring genom Klaravik Plan. Nu ska ett omklädningsrum för föreningens tjejer bli verklighet!Efter 1348 ansökningar står det klart att Frosta Hockey Polar Bears kammar hem förstapriset på 50 000 kr i sponsring genom Klaravik Plan. Nu ska ett omklädningsrum för föreningens tjejer bli verklighet!

Det råder hockeyfeber bland tjejer i skånska Höör. På tre år har Frosta Hockey Polar Bears gått från att ha en enda aktiv tjej till att ha 50 tjejspelare, och fyra hela lag. Men faciliteterna har inte växt i samma takt. Lag har till och med fått byta om på läktaren när omklädningsrummen inte räckt till. Fram tills nu. Frosta Hockey tilldelas förstapriset i Klaravik Plan, och får 50 000 kronor, för att bygga ett omklädningsrum för föreningens flicklag och tjejspelare. För en fortsatt spirande tjejhockey.

– Vi vill gärna vara med på Frosta Hockeys fortsatt resa och är imponerade av hur fort flickhockeyn växt fram i föreningen. Precis som Klaravik verkar i en mansdominerad bransch är hockey, historiskt sett, detsamma. Därför känns det helrätt att hjälpa till att få ännu fler tjejer att spela. Dessutom i en förening som så tydligt är på frammarsch men där omklädningsrum varit en sån begränsning, säger Karin Malmberg, marknadschef på Klaravik.

40 vinnare bland 1348 ansökningar

Totalt fick Klaravik in hela 1348 ansökningar i sponsringsuppropet Klaravik Plan. Utöver Frosta Hockey Polar Bears som vinner förstapriset får ytterligare 39 andra föreningar 10 000 kronor vardera (se alla vinnare nedan). Först var tanken att 30 föreningar skulle utses, men…
– Det var omöjligt att inte ge till fler. Engagemanget och behovet var överväldigande, vi väljer därför att till tio föreningar fler. Hela tanken med Klaravik Plan är att stötta våra kunders vardag, genom idrotten, och med fler vinnare kan vi på ett än bättre sätt nå fler sporter, fler människor och ha större närvaro i hela landet. Bland vinnarna finns allt från en bågskytteförening i Tibro till den samiska fotbollsföreningen FA Sápmi. 

Inget engångsprojekt

Under 2022 upprättade Klaravik samarbeten med nära 100 föreningar i Klaravik Plan. Innan året är slut är målet att fler föreningar, utöver de 40 nu utsedda, ska bli en del av satsningen.
– Vi vet hur mycket idrotten betyder; för folkhälsan, samhörigheten och livet i stort. I bistra tider, med stigande inflation och skenande energipriser är det många föreningar som har det tufft. Därför känns det bra att vi fortsätter att utveckla konceptet för att kunna bidra till levande och hållbara samhällen i hela landet, avslutar Karin Malmberg. 

Alla 40 vinnare i Klaravik Plan

Förstapristagare: Frosta Hockey Polar Bears (hockey)
På tre år har damhockeysektionen i Frosta Hockey Polar Bears gått från en enda spelare, till 50 spelare och fyra rena flicklag. Men utrymmen och omklädningsrum har inte hängt med i samma takt, och flera lag får nu byta om på läktaren på grund av platsbristen. Sponsringen ska därför gå till att bygga om ett förråd till omklädningsrum med duschmöjligheter som specifikt kan användas av föreningens flickspelare.

Carlskrona Curling Club (curling)
Sponsringen går till mer utrustning för att öka tillgängligheten. I praktiken till glidsulor, sopborstar för nybörjare och ett floor-curling-set för att introducera sporten i skolor och på fritidsgårdar.

Carlstads BTK (bordtennis)
Är en bordtennisklubb i Karlstad med ca 80-90 aktiva spelare i alla åldrar, särskilt välkomnande för barn och ungdomar med NPF-diagnoser. Klubben bedriver social verksamhet snarare än att bara fokusera på att utveckla talanger och har länge haft en låg medlemsavgift på 500 kr per år. Sponsringen går till stöd för träningskostnader och för att sponsra barn och ungdomar med d-licens, samt tävlingskostnader i Värmland som klubben står för.

Engelholms BMX (cykel)
Sponsringen går till att renovera klubbstugan, bygga kiosk och samlingsytor för föreningen och/eller att förbättra lånecyklar och utrustning som hjälmar och handskar.

Eskilstuna Guif (handboll)
Eskilstuna Guif använder konceptet “Hand the Ball” för att främja rörelseglädje och gemenskap bland barn utan prestationskrav. Med hjälp av sponsringen vill de köpa mer utrustning och besöka fler skolor för att locka fler barn till handboll. För de 10 000 kronorna som man tilldelas kan föreningen nu till exempel köpa 20 bollar och anordna aktiviteter på skolor under 60 timmar, vilket innebär att fler barn kommer i kontakt med sporten på ett lekfullt och inkluderande sätt.

FA Sápmi (fotboll)
Den samiska fotbollsföreningen/förbundet, FA Sápmi, har sin geografiska hemvist i hela det samiska området (med Jokkmokk som svensk bas). Föreningen deltar varje år i turneringen Piteå Summer Games, med sina F16 och P16-lag. Under 2022 vann båda lagen, men man tvingades samtidigt utstå rasistiska påhopp och verbala glåpord. Sponsringen ska därför gå till projekt och insatser, i samband med med bland annat Piteå Summer Games 2023, som ska leda till ökad förståelse kring den samiska minoritetsbefolkningen och till att motarbeta rasism.

FC Bellevue (fotboll)
Är en inkluderande fotbollsklubb i Malmö med över 350 aktiva spelare från alla stadsdelar. Föreningen får sponsring för att underlätta bygget av en läktare på sin fotbollsplan för att ge barnen en plats att sitta och heja på A-laget och för att skapa en mer inbjudande atmosfär. En läktare gör det också möjligt för familj och vänner att se spelarna spela matcher, för en samlingsplats som skapar trivsel.

Föreningen Uppsala Voltige (gymnastik/ridsport)
Uppsala Voltige är en idrottsförening för barn och ungdomar som utövar voltige, det vill säga gymnastik på hästrygg. Föreningen arbetar för att inkludera paravoltige i sin verksamhet. För att möjliggöra detta behöver de bygga ett rum i en äldre hölada för att husera sin nyligen inköpta galopperande trähäst. Sponsringen på 10 000 kr går till att täcka en del av byggnationskostnaderna. Detta skulle göra det möjligt för fler barn och ungdomar, inklusive de med funktionsvariationer, att träna voltige.

Gislaved Motorklubb Speedway (speedway)
Föreningen behöver en ny traktor för att sladda banorna för både ungdomar och seniorer då nuvarande traktorn sjunger på sista versen. Ungdomsverksamheten växer så det knakar och klubben är i stort behov av sponsringsstödet som nu kommer från Klaravik.

Hallsta Ridklubb (ridning)
Sponsringen går till att stötta bygget av en ridslinga i skoge, lämplig för pararyttare. Det skulle ge eleverna möjlighet att rida utomhus i naturen istället för att bara rida inomhus eller på parkeringsplatser.

Hammarö Basketklubb (basket)
Sponsringen hjälper klubben att nå ut till nya grupper som inte tidigare spelat basket eller varit aktiva i andra sporter. Pengarna stödjer projektet om öppen utomhusplan på sommaren, "Open Court", där alla är välkomna att spela, och Hammarö Amigos, ett lag för ungdomar som aldrig tidigare spelat basket. Genom dessa inkluderande projekt kan fler ungdomar hitta rörelseglädje och en meningsfull fritid.

Hofors AIF (flera sporter)
Har arbetat för att bli "mer än bara en idrottsförening" genom att starta kostnadsfria aktiviteter som “Fredagsbollen” och “Stålkompisarna”. Föreningen vill nu arrangera ett kostnadsfritt sommarkollo med fokus på idrott för att fylla behovet av aktiviteter för barn och ungdomar under sommaren, särskilt för dem med invandrarbakgrund. Sponsringen ska användas för att täcka kostnader för material, planhyror, mellanmål och ledararvoden.

Hornafrik Ungdomsförening IF (fotboll)
Hornafrik Ungdomsförening i Västerås, är en ideell organisation som arbetar med ungdomsutveckling och integration genom fotboll. Föreningen erbjuder en inkluderande miljö för ungdomar från socioekonomiskt utmanande områden och läxhjälp. Sponsringen går till att köpa utrustning och stödja ungdomsutveckling och integration genom fotboll.

Hällefors motorklubb (motorsport)
Sponsringen går till att stötta inköpet av en ny traktor som gör att klubben kan fortsätta sin breda verksamhet som innefattar folkrace, rally, cross och enduro. Efter att ha sålt sin gamla traktor som hade sett sina bästa dagar, har klubben försökt att hitta en nyare maskin på just Klaravik. Ett inköp av en ny traktor är avgörande för att klubben ska kunna dra fördel av det hårda arbete som lagts ner på att locka ungdomar till klubben och därmed fortsätta att skapa ett levande samhälle i Hällefors.

IBK Östhammar (innebandy)
IBK Östhammar är en ideell innebandyförening som strävar efter att vara tillgänglig och trygg för alla. Föreningen har 13 lag, inklusive en hög andel kvinnliga och utlandsfödda spelare. För sponsringen från Klaravik kan föreningen förbättra träningsmöjligheterna genom att köpa in tränings- och målvaktsutrustning.

IFAH Parasport (parasport)
IFAH Parasport i Stockholm är en av Sveriges äldsta renodlade parasportföreningar som fokuserar på breddidrott och barn- och ungdomsidrott. Varje sommar arrangerar de ett idrottsläger i Katrineholm där deltagarna upplever gemenskap och glädje. Sponsringsbidraget underlättar för att göra lägret tillgängligt för alla, oavsett ekonomisk situation, särskilt för de 70 nya medlemmarna under 16 år som kanske har svårt att delta på grund av kostnaden.

IK Rex (skidskytte)
IK Rex i Örbyhus vill köpa skidskytteutrustning för att introducera barn och ungdomar till sporten. Klubben bedriver verksamhet med längdskidor, MTB, rullskidor och löpning för 30-40 barn och ungdomar. De brukar ofta göra varianter av skidskytte där man springer, cyklar eller skidar en sträcka för att sedan stanna och kasta prick. Klubben planerar att, med sponsringen som stöd, bygga en enkel skidskyttevall till den nya utrustningen (Klaravik arena).

Ingelstad IBK (innebandy)
Ingelstad IBK har sedan Ukrainakrigets utbrott engagerat sig i de nyanländas tillvaro i samhället och staden. Under säsongen har man hållit runt 30 träningspass för en öppet hus-innebandy för just flyktingar. I sommar hoppas föreningen kunna erbjuda samma målgrupp samhörighet och gemenskap med en kostnadsfri idrottsskola (i samarbete med andra föreningar). Ett initiativ som Klaravik Plan-sponsringen ska bidra till.

Katrineholm motorklubb (motorsport)
Sponsringen går till att uppdatera gokartbanan med elektriska startljus och blinkande gula varningsljus. Detta behövs för att öka säkerheten på banan och för att uppfylla kommande krav från SBF. Klubben jobbar ideellt för att hjälpa barn och ungdomar träna och tävla på lika villkor.

KF Heros El innebandy (parasport)
Sponsringen ska användas till en rullstolsinnebandy cup, "Slaget om Stockholm", samt till att lansera Volt hockey i andra städer i närområdet för att ge fler rörelsehindrade möjlighet att delta i sporten.

Kättinge IF Vikbolandet (fotboll)
Är en lantbruksklubb på Vikbolandet. Klubben har kämpat ekonomiskt på senare år och har haft samma matchställ sedan början av 2000-talet. Sponsringen möjliggör för inköp av nya just nya dräkter.

Löa Sportklubb (flera sporter)
Bedriver, i Lindesberg kommun, många olika verksamheter för både barn och vuxna, men saknar en bra idrottshall för gymnastik och andra aktiviteter. Efter flera års arbete har klubben nu fått bygglov för en liten hall där skolbarnen kan spela padel, volleyboll och klättra på en vägg. Sponsringen går till detta och/eller för att möjliggöra renovering av den flitigt använda uterinken.

Malmö FBC (innebandy)
Får sponsring till projektet "Öppna dörrar" som syftar till att ge ekonomiskt utsatta barn möjlighet att spela innebandy med Malmö FBC genom att erbjuda gratis medlemskap, subventionerad aktivitetsavgift och låna utrustning. Genom att besöka skolor och fritidsgårdar i ekonomiskt svaga områden och erbjuda träningar i närheten vill man uppmuntra och inkludera fler barn i idrotten. Målet är att erbjuda en meningsfull fritidsaktivitet och skapa en mer jämlik och inkluderande vardag för barn i åldrarna 6-9 år.

Malung-Sälens Ridklubb (ridsport)
Sponsringen går till att återstarta "stall-fritids" för barn och unga. Tidigare erbjöd klubben aktiviteter och fika efter skolan, men på senare tid har det saknats pengar för extrapersonal, vilket nu kan bli möjligt med sponsringen som stöd.

Mariehem SK (fotboll)
Har bland sina 30 barn- och ungdomslag en öppen ungdomsverksamhet på äldre juniorsidan med tydligt integrationsfokus. Sponsringen ska gå till att rekrytera en extern tränare från tränarutbildningen på Umeå universitet till just denna satsning.

Melleruds IF (fotboll)
Har påverkats negativt av pandemins efterdyningar och har tappat några ungdomslag samt den stora inkomstkällan – bingon, vilket har lett till förluster. Men klubben har hittat nya vägar genom att starta "bollkul", vilket har blivit en succé med ca 70-75 barn i åldrarna 3-8 år som deltar varje vecka. Föreningen behöver dock mer material som bollar, koner och västar, och saknar även en sarg som rekommenderas för de minsta barnen. Sponsringen blir ett tillskott som stöttar inköpen. 

Motorcykelklubben 4ALL (motorcykel)
MCK4ALL är en inkluderande motocrossklubb i Uppland med 150 medlemmar som fokuserar på nybörjare och erbjuder provapådagar, tjejträffar och cross-skola. Föreningen får sponsring för att renovera och underhålla anläggningen, inklusive nya skyddsplank, till tränarutbildning och för en eventuell uppdatering av maskinparken.

Nykvarns SK (fotboll)
Sponsringen går till att stötta föreningens projekt med en egen secondhandbutik, där föreningens spelare uppmuntras byta in fotbollsskor, benskydd, målvaktsutrustning, med mera. I butiken är beställningssumman valfri, för en inkluderande idrott och förening till alla. Viljan till återbruk delas av oss på Klaravik vilket gör sponsringen som en lika given fullträff som en Zlatan-klackspark.

Skogslottens RF (ridsport)
Skogslottens RF vill färdigställa en käpphästarena på cirka 15 kvadratmeter genom att köpa markarbete- monteringshjälp och staket runt två käpphästridbanor avsedda för hoppning och dressyr. Sponsringen ska också användas till att komplettera hindermaterial med ett Klaravik-hinder för att träna på tävling med käpphästarna.

Skogslöparna (orientering)
Orienteringsklubben Skogslöparna i Själevad (utanför Örnsköldsvik) får sponsring för att delta i tävlingen 25-mannastafetten. En klassisk samlingspunkt för hela föreningen! Kostnaden för tävlingen är hög och klubben vill minimera medlemskostnader, särskilt för barn och ungdomar, vilket sponsringen kan hjälpa till med.

Skövde IK (hockey)
Skövde IK vill erbjuda gratis hockeyskola för att minska tröskeln för att testa på sporten, med sponsringens hjälp. Sponsringen hjälper föreningen att komma lite närmare målet om en kostnadsfri hockeyskola, där uppemot 60 barn kan finnas på isen.

Sollefteå motorklubb (motorsport)
Länge leve folkracen! Det är bakgrunden till föreningens ansökan där det pågående banbygget kan förverkliga drömmen om en blomstrande och pånyttfödd motorsport i Sollefteå. Sponsringen ska därför bidra till att färdigställa banan som gör att brummande motorer åter kan få pulsen att stiga och kärleken till sporten att växa i hjärtat av Motorsportsverige. 

Stuguns BK (fotboll)
En liten klubb med 6 lag och 120 aktiva barn och ungdomar. Sponsringen går till att köpa in nya mål till föreningen, vilket är en grundförutsättning för föreningens tillväxt och överlevnad.

Stöcke IF (flera sporter)
Sponsringen ska användas för att skapa en drop-in verksamhet i Mötesplats Stöcke, ett allaktivitetshus nära Umeå. Stöcke IF vill hyra idrottshallen två eftermiddagar i veckan för att erbjuda mellanstadiebarn en kostnadsfri aktivitet efter skolan. Målet är att motverka stillasittande och ensamhet, samt främja en meningsfull fritid över generationsgränser.

Sölvesborgs Budosällskap (kampsport)
Behöver nya träningsmattor/tatami eftersom de gamla var uttjänta och har kastats på grund av fuktproblem. Klubben har köpt luftat undergolv men saknar träningsmattorna som är dyra (ca 1000 kr/m2). Sponsringen på 10 000 kr går till detta ändamål.

Tibro Bågskyttesällskap (bågskytte)
Tibro Bågskyttesällskap fokuserar på att erbjuda meningsfull fritidssysselsättning för personer med fysiska eller neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och har utsetts till resurscentrum av Svenska Bågskytteförbundet. Sponsringsbidraget ska användas för att köpa och specialanpassa bågar, skjututrustning och individanpassade skjutställningar för att göra sporten tillgänglig för alla, inklusive rullstolsburna individer.

Torsångs IF (fotboll)
Torsångs IF, en fotbollsförening i Dalarna, får 10 000 kr för att förbättra sin idrottsplats. De vill installera ett bollplank för tennis och måla linjer för pickleball för att utöka utbudet av sporter. Föreningen har 17 fotbollslag och 700 medlemmar och erbjuder även andra aktiviteter som tennis, boule, motionsspår, isbana och skidspår. Med dessa förbättringar hoppas de främja rörelse och hälsa för alla åldrar.

Trollhättans FK (fotboll)
Får sponsring för projektet “Fredagsleende” som syftar till att engagera ungdomar i idrott och främja gemenskap. Målet är inkludering och ett utvecklat samarbete med skolor i närheten. 

Ulricehamnsbygdens ridklubb (ridning)
Ulricehamnsbygdens ridklubb strävar efter att vara en inkluderande klubb för alla och fungerar som en fritidsgård för många barn och ungdomar. Föreningen kommer med sponsringen som stöd kunna subventionera lovaktiviteter/sommarridläger och satsa mer på att arbeta med psykisk ohälsa genom hästar och stallmiljö.

Åtvidabergs Motocrossklubb (motocross)
Föreningen består av 50 engagerade medlemmar som kämpar för att underhålla en bana för barn och ungdomar samt arrangerar evenemang som valborgsfirande och MX-outlet cup. Sponsringen fyller kostnader för banunderhåll, bränsle och vattenpumpreparationer, vilket gör stor skillnad för föreningen.


Om Klaravik

Klaravik är marknadsplatsen för maskiner, verktyg och fordon. Vi ger företag och privatpersoner möjlighet att köpa begagnade maskiner, verktyg och fordon enkelt, tryggt och till rätt pris. Vårt mål är att förmedla vinnare i alla led. För våra säljande kunder jobbar vi nära med lokal förankring för en ansvarsfull affär. För våra köpare är vi marknadsplatsen som aldrig stannar, alltid med nya relevanta auktioner. Och för samhället bidrar vårt hållbara återbruk till att göra miljön en smula lyckligare. Win-win-win, helt enkelt. Klaravik Sverige & Danmark har ca 200 anställda, 400 000 registrerade budgivare och varje vecka läggs tusentals nya objekt ut på auktion. 2022 omsatte Klaravik 3,5 miljarder svenska kronor.


Kontaktpersoner

David Kvicklund
Content Manager
David Kvicklund