2024-03-27 11:07Pressmeddelande

Rekordpris när Volvo BM 6300 byter ägare

En Volvo BM 6300-grävlastare från 1992, finns det något bättre? Inte om du frågar Calle Axelsson som nyligen gjorde drömmaskinen till sin med köpet på Klaravik.En Volvo BM 6300-grävlastare från 1992, finns det något bättre? Inte om du frågar Calle Axelsson som nyligen gjorde drömmaskinen till sin med köpet på Klaravik.

För många är barndomens leksaker och hobbies lika med stort nostalgiskt skimmer. En som lär skriva under på den beskrivningen är Calle Axelsson. I många, många år har han letat efter sin guldmaskin från uppväxten: en Volvo BM 6300-grävlastare. Tills nu. När det perfekta exemplaret dök upp klaravik.se var det inte mycket att tveka på. Efter en het budgivning, som till sist gav ett rekordpris för modellen, blev klassikern från år 1990 hans.

Calle Axelsson är vd och delägare i familjeföretaget i Södertäljebaserade AB Styrhytten. Och det är där, i samma bolag, hans stora intresse till Volvo BM 6300 tar sin början. När det familjeägda företaget startade 1988 utgjordes ryggraden i företaget av just en Volvo BM 6300. En maskin som Calle kom att trivas i
– För mig ÄR Volvo BM 6300 min barndom. Maskinen är så starkt förknippad med företaget som jag driver och vårdar. Det faktum att BM 6300 faktiskt bidragit till det vi är idag gör också att betydelsen känns extra stor, förklarar Calle.

Jakten på den försvunna grävlastaren

Den ena av två ursprungliga BM-grävlastarna som var med från starten finns kvar i företaget. I säkert förvar. Jakten på att återfå andra maskinen? Där har länge Calle grävt en allt djupare grop.
– Jag har letat i många år. Men jag tror att just den maskinen gått skroten. Och jag har inte heller lyckats hitta ett exemplar som uppfyllt min kravbild. Men när jag såg den här, som dessutom hade ett chassinummer några få nummer från vår ursprungliga maskin, kändes det nästa för bra för att vara sant.

Exemplaret som Calle refererar till är ovanligt. Inte minst när det kommer till användning och slitage. Sedan tillverkning har den (bortsett demokörning) tillhört Nobelgymnasiet och Karlstads kommun.
– Den har använts i utbildningssyfte sedan 1992. Som jag förstår det är drygt 6000 timmar inte särskilt mycket med tanke på åldern, utan att uppemot 20 000 timmars drift är det mest vanliga. Så jag hade på känn att det kunde bli intresse, men inte i den här omfattningen, säger Mikael Smedberg på Nobelgymnasiet.

“En del av vår företagshistoria”

Efter 188 bud stod det klart att exemplaret krossade den tidigare rekordnoteringen (hos Klaravik) på 352 000 kronor. Med rekordpriset som sträckte sig flera hundra tusen kronor över den senaste toppförsäljningen hamnade till sist BM 6300-favoriten i Calles efterlängtade ägo.
– Det var många om budet. Men eftersom maskinen betyder så mycket för mig personligen och företaget så kände jag snabbt att jag inte kunde låta chansen passera, säger han och avslutar:
– Den ska absolut inte gå i produktion, utan kommer att äras med en fin och värdig plats som ett samlarobjekt för att visa vår företagshistoria. Det känns smått fulländat att den är vår nu.

För mer information, kontakta

David Kvicklund, Content Manager Klaravik, david.kvicklund@klaravik.se, 054-774 52 31 Om Klaravik

Klaravik är marknadsplatsen för maskiner, verktyg och fordon. Vi ger företag och privatpersoner möjlighet att köpa begagnade maskiner, verktyg och fordon enkelt, tryggt och till rätt pris. Vårt mål är att förmedla vinnare i alla led. För våra säljande kunder jobbar vi nära med lokal förankring för en ansvarsfull affär. För våra köpare är vi marknadsplatsen som aldrig stannar, alltid med nya relevanta auktioner. Och för samhället bidrar vårt hållbara återbruk till att göra miljön en smula lyckligare. Win-win-win, helt enkelt. Klaravik Sverige & Danmark har över 200 medarbetare, 400 000 registrerade budgivare och varje vecka läggs tusentals nya objekt ut på auktion. 2023 hade Klaravik en auktionsomsättning på 3,9 miljarder svenska kronor.