2023-01-18 07:49Pressmeddelande

Svag krona skapar stor internationell efterfrågan på maskiner

Intresset för att köpa på Klaravik från utlandet ökar som en följd av den svaga kronan. Just den här Komatsu-hjullastaren köptes under fjolåret av en dansk köpare från Fredericia. Intresset för att köpa på Klaravik från utlandet ökar som en följd av den svaga kronan. Just den här Komatsu-hjullastaren köptes under fjolåret av en dansk köpare från Fredericia.

Den svaga valutakursen gör att allt fler utländska köpare sneglar åt Sverige inom många branscher. Det märks också på Klaravik. De senaste tre månaderna har antal besök på webbplatsen från personer utomlands gått upp med hela 33 procent.

Under samma period har buden från utlandet ökat med tolv procent på klaravik.se. Totalt sett har Klaravik – som helhet – haft en rekordomsättning under oktober-december.
– För våra svenska kunder har begagnatmarknaden blivit ett än mer attraktivt alternativ i ljuset av den stigande inflationen. Fler och fler väljer det cirkulära snarare än att köpa nytt, säger Christian Lenander, vd på Klaravik och fortsätter:
– Allra tydligast just nu är annars ökningen från utlandet där den svaga svenska kronan gör sitt. Det är mer attraktivt att hitta sin lastbil, traktor eller kanske skogsmaskin i Sverige, helt enkelt.

Ökad trygghet har lett till ökad försäljning

Ökningen från utlandet har skett samtidigt som Klaravik drivit på arbetet för en mer säker exporthandel.
– Vi vill vara en trygg partner för både säljare och köpare. Samtidigt som det ska vara enkelt. Som säljande kund får man hjälp med den dokumentation som krävs vid export. Samma sak gör vi gentemot kunderna som köper från utlandet. För oss är det viktigt att inte bara vara en auktionssajt utan även stå för en säker försäljning i alla led.

Polen i topp bland exportländer

De allra flesta utländska budgivare är hemmahörande i Europa. Under 2022 var polska köpare allra mest frekventa, följt av i tur och ordning köpare från Lettland, Litauen, Estland, Finland och Danmark. Utländska köpare är mer representerade när det kommer till större maskiner och ofta återkommande och vana kunder på Klaravik. 

Under fjolåret gick totalt 106 515 objekt under klubban på klaravik.se – mer än någonsin förut.
– Vi är ödmjuka och tacksamma för att allt fler väljer oss. Att förenkla återbruket för ännu fler, både i Sverige och utomlands, är fortsatt vår mission, avslutar Christian Lenander. 

Mest vanliga exportländerna på Klaravik 2022*

1. Polen: 588 maskiner/tunga fordon
2. Lettland: 232
3. Litauen: 228
4. Estland: 202
5. Finland: 159
6. Danmark: 108
7. Nederländerna: 73
8. Tjeckien: 71
9. Tyskland: 56
10. Rumänien: 49

*=Statistiken avser antal försäljningar inom entreprenad, tunga fordon (exempelvis lastbilar) och traktorer, inte samtliga branschkategorier på Klaravik. 

För mer information, kontakta

David Kvicklund, Content Manager, david.kvicklund@klaravik.se, 054-774 52 31Om Klaravik

Klaravik är marknadsplatsen för maskiner, verktyg och fordon. Vi ger företag och privatpersoner möjlighet att köpa begagnade maskiner, verktyg och fordon enkelt, tryggt och till rätt pris. Vårt mål är att förmedla vinnare i alla led. För våra säljande kunder jobbar vi nära med lokal förankring för en ansvarsfull affär. För våra köpare är vi marknadsplatsen som aldrig stannar, alltid med nya relevanta auktioner. Och för samhället bidrar vårt hållbara återbruk till att göra miljön en smula lyckligare. Win-win-win, helt enkelt. Klaravik Sverige & Danmark har ca 200 anställda, 400 000 registrerade budgivare och varje vecka läggs tusentals nya objekt ut på auktion. 2022 omsatte Klaravik 3,5 miljarder svenska kronor.


Kontaktpersoner

David Kvicklund
Content Manager
David Kvicklund