2023-08-18 13:48Pressmeddelande

Unik “Bolindosaurus”-art till maskin säljs på Klaravik

En helt unik art! Bolindosauresen, utvecklad av Per Stenelund och Sture Johansson, utanför Luleå auktioneras just nu på Klaravik. En helt unik art! Bolindosaurusen, utvecklad av Per Stenelund och Sture Johansson, utanför Luleå auktioneras just nu på Klaravik.

Lockas du av det udda och unika? Då har du kommit rätt! För Sture Johanssons och Per Stenelunds redskapsbärare är utan överdrift den enda i sitt slag. I deras regi blev den helt unika “Bolindosaurusen” verklighet. Nu letar den speciella redskapsbäraren, byggd på två veterantraktorer, ny ägare på Klaravik.

Det är vinter 2016 och lantbrukarna, tillika kompisarna, Sture Johansson och Per Stenelund har lite tid över medan vintern tagit sitt grepp över Norrbotten. Något som får de två “uppfinnarjockarna” att börja fundera över ett projekt modell annorlunda. Tänk om man kunde bygga ihop två gamla Volvo BM 400-traktorer åt varsitt håll och få en fungerande styrning helt utan elektronik? Omöjligt? Inte enligt de två kreativa upphovsmännen.
– Idén var att bygga en lastbärare som kunde köra åt båda håll och dra harv och plog, exempelvis. Vi är nog lite galna, haha, men vi har alltid lockats av att konstruera udda projekt. Och detta är tveklöst ett sådant, konstaterar Sture Johansson.

Namnet en hyllning till ursprunget

För sagt och gjort. 2017 står den gröna pärlan färdig. “Bolindosaurusen” ser dagens ljus.
– Vi tyckte den såg ut lite som ett urdjur och den gröna färgen Bolinder-färgen känns lite dinosaurielik. Därav namnet. Sedan är vi båda två stora Bolinder-Munktell-supportrar, så det är en liten hyllning till dess ursprung också. 

Kört plog och harv

Under åren har Bolindosauresen gått sparsamt, men ändå visat att den kan bidra i faktisk mening.
– Jodå, vi har kört både harv och plog med den och då praktiskt nog kunnat ha båda på samtidigt. Men den är i ursprungligt skick så att säga.

Men nu ska Bolindosaursen vandra vidare. Det är dags för arten att (kanske) lämna Luleå.
– Det vore så kul om den kunde hitta till en ägare som uppskattar det vi gjort och som vill vårda den vidare. Och snart är det vinter igen…med mer tid att tänka på nästa nya projekt, avslutar uppfinnaren Sture Johansson.

Auktionen av Bolindosaurusen avslutas tisdagen den 22 augusti kl. 11.01 på klaravik.se.

För mer information, kontakta

David Kvicklund, Content Manager, david.kvicklund@klaravik.se, 054-774 52 31Om Klaravik

Klaravik är marknadsplatsen för maskiner, verktyg och fordon. Vi ger företag och privatpersoner möjlighet att köpa begagnade maskiner, verktyg och fordon enkelt, tryggt och till rätt pris. Vårt mål är att förmedla vinnare i alla led. För våra säljande kunder jobbar vi nära med lokal förankring för en ansvarsfull affär. För våra köpare är vi marknadsplatsen som aldrig stannar, alltid med nya relevanta auktioner. Och för samhället bidrar vårt hållbara återbruk till att göra miljön en smula lyckligare. Win-win-win, helt enkelt. Klaravik Sverige & Danmark har ca 200 anställda, 400 000 registrerade budgivare och varje vecka läggs tusentals nya objekt ut på auktion. 2022 omsatte Klaravik 3,5 miljarder svenska kronor.


Kontaktpersoner

David Kvicklund
Content Manager
David Kvicklund