2023-03-28 05:59Nyheter

Marvin bygger kompisanda och gemenskap genom parabowling

Marvin Semakalas parabowlingförening, Stockholms IFFF, vann 10 000 kronor i sponsring genom Klaravik Plan. Tack vare bidraget fick bowlarna sina efterlängtade matchtröjor. Marvin Semakalas parabowlingförening, Stockholms IFFF, vann 10 000 kronor i sponsring genom Klaravik Plan. Tack vare bidraget fick bowlarna sina efterlängtade matchtröjor.

Att hitta kompisar och ett sammanhang är ovärderligt. För alla, såklart. Men kanske ännu viktigare om du har en funktionsvariation. Och tack vare grundaren Marvin Semakala har parabowlingen i Stockholms Västra IFFF vuxit, vuxit och vuxit. Idag vallfärdar 68 personer, varje vecka, till träningen i Åkeshovshallen. För att ha kul och skratta tillsammans. Och sedan 2022 i enhetliga matchställ genom Klaravik Plan.

Marvin, som själv föddes med ett talfel, insåg i tonåren själv vilken betydelse fritidsaktiviteter kan ha. När hans ungdomsgård inte välkomnade honom som nybliven 20-åringen behövde han få saker att hända på egen hand. Bowlingen blev svaret.
– Jag kände lite folk i bowlinghallen och frågade om vi kunde börja spela och kom i kontakt med paraföreningen Stockholms Västra IFFF, som då inte hade en bowlingsektion. På den vägen är det.

“Allt handlar om glädjen”

Det var 15 år sedan. Sedan dess har det rullat på. Med en massa strikes och fler och fler träningsgrupper. Nu finns fyra träningsgrupper som kommer till hallen i Bromma, för sitt veckovisa pass.
– Det är ett sätt att träffa kompisar och ha kul, helt enkelt. Allt handlar om glädjen! Hemligheten ligger nog i det enkla. Alla kan vara med och ha skoj på lika villkor. Här är det ingen som tittar snett eller dömer, oavsett vad du har för funktionsvariation eller läggning. 

Matchtröjor som skapar vi-känsla

Under 2022 blev Marvins Stockholms Västra IFFF en av Klaraviks Plan-föreningar, där enhetliga matchkläder, som ytterligare kunde bygga på gemenskapen, stod på önskelistan. 

– Tröjorna har blivit en succé! Först var nog tanken att vi bara skulle ha dem på matcherna, men många har dem jämt. Vi har aldrig haft en matchtröja på det viset förut, så det har blivit ett lyft för vi-känslan. Så snygga!

Marvin är inte bara aktuell i Klaravik Plan. Han är också nominerad till Folkspels pris “Årets eldsjäl”, i kategorin “Inkludering”. Fram till den 30 april pågår omröstningen.
– Superkul och hedrande! Rolig uppmärksamhet för föreningen också.

Att drivkraften är mer och större än priser och utmärkelser står dock klart. Framtidsplaner till nytta för bowlarna finns det gott om.
– Vi vill gärna bli fler, och bygga på med fler grupper. Vi ser också bowlingen som en slags skola där man lär sig att bli självständig. Därför lotsar vi fram funktionsvarierade till att bli ledare också. När de sedan söker jobb har de lärt sig att ta ansvar, och vi kan vara referens och hjälpa till. Så drömmen är att sprida glädjen från bowlingen till arbetsplatsen och livet i stort, avslutar Marvin. 

Om Klaravik Plan

Vi tror att föreningsidrott på lokal nivå stärker Sverige som helhet och bygger hållbara samhällen lokalt. Genom Klaravik Plan vill vi, genom idrottssponsringen, finnas där för människorna och föreningarna som aldrig ger upp och som håller Sverige i rörelse. 

Den 31 mars presenteras nya Klaravik Plan-vinnare som gör Stockholms IFFF, och de andra redan utsedda föreningarna, sällskap som Klaraviks samarbetsklubbar.Om Klaravik

Klaravik är marknadsplatsen för maskiner, verktyg och fordon. Vi ger företag och privatpersoner möjlighet att köpa begagnade maskiner, verktyg och fordon enkelt, tryggt och till rätt pris. Vårt mål är att förmedla vinnare i alla led. För våra säljande kunder jobbar vi nära med lokal förankring för en ansvarsfull affär. För våra köpare är vi marknadsplatsen som aldrig stannar, alltid med nya relevanta auktioner. Och för samhället bidrar vårt hållbara återbruk till att göra miljön en smula lyckligare. Win-win-win, helt enkelt. Klaravik Sverige & Danmark har ca 200 anställda, 400 000 registrerade budgivare och varje vecka läggs tusentals nya objekt ut på auktion. 2022 omsatte Klaravik 3,5 miljarder svenska kronor.


Kontaktpersoner

David Kvicklund
Content Manager
David Kvicklund