2023-03-21 07:58Pressmeddelande

Det våras för skogsbruket – sålda maskiner ökar med 55 procent på Klaravik

Årets första månader har inneburit en rejäl ökning av antalet skogsmaskiner som bytt ägare på Klaravik. Den här Komatsu-skotaren toppar listan när det kommer till slutpris. För drygt 2,3 miljoner hittade den sitt nya hem i februari. Årets första månader har inneburit en rejäl ökning av antalet skogsmaskiner som bytt ägare på Klaravik. Den här Komatsu-skotaren toppar listan när det kommer till slutpris. För drygt 2,3 miljoner hittade den sitt nya hem i februari.

Att cirkulera sin skogsmaskin på auktion blir allt mer vanligt. Nya försäljningssiffror från Klaravik visar att antalet sålda skogsmaskiner, skördare och skotare, har ökat med 55 procent under årets första månader jämfört med samma tidpunkt 2022. 

I skogen pågår febrilt arbete just nu med skogsmaskiner på högvarv. Och detsamma gäller på Klaravik. Under 2023 har försäljningstakten av skogsmaskiner fått ökad skjuts. Faktum är att antalet skogsmaskiner (till och med 10 mars) som bytt ägare på Klaravik ökat med hela 55 procent jämfört med samma tid i fjol. Hittills har 45 begagnade skördare och skotare hittat nya hem genom auktion på Klaravik.
– Det är ett gott betyg att allt fler känner sig trygga med att köpa och sälja skogsmaskiner hos oss. Med tanke på att det är stora maskiner, och generellt stora värden, är det ett tecken på att skogsentreprenörer har stor tilltro till oss. Oavsett om man är köpare eller säljare, säger Carita Nero, försäljningschef på Klaravik.

Komponentbrist påverkar marknaden

En orsak till ökningen kan vara bristen på nya skogsmaskiner. Skogsforum.se rapporterade nyligen om att antalet nyregistrerade skotare under 2022 var bland det lägsta på många decennier. Totalt registrerades 267 skotare under året, att jämföra med hela 451 stycken så sent som 2020. Enligt Skogsforum.se beror minskningen av nyproducerade skogsmaskiner helt och hållet på bristen maskinkomponenter. För något minskat köpintresse är inte en faktor, erfar Skogsforum.
– Eftersom bristen av nytt är stor är det förstås än viktigare att vi på Klaravik kan se till att få fler att återbruka de begagnade maskiner man inte behöver just nu, konstaterar Nero. 

235 skördare och skotare såldes under 2022

Under hela 2022 bytte 235 skördare och skotare ägare på Klaravik. Alltså nästan lika många som nyregistrerades totalt sett i Sverige.
– Det understryker att vi, tillsammans med våra köpare och säljare, bidrar till att skogsbruket i landet fortsätter att rulla även i komponentbrist-tider. 

Sålda skogsmaskiner på Klaravik under 2023*

Totalt antal sålda skördare och skotare: 45 maskiner, 28 under samma period 2022
Slutpriser: 13 maskiner över 800 000 kr, tre under samma period 2022
Försäljningssumma januari-mars: 29,3 miljoner, 10,2 miljoner under samma period 2022

*=Sifforna avser 1 januari-10 mars (2023 jämfört med 2022)

För mer information, kontakta

David Kvicklund, Content Manager, david.kvicklund@klaravik.se, 054-774 52 31Om Klaravik

Klaravik är marknadsplatsen för maskiner, verktyg och fordon. Vi ger företag och privatpersoner möjlighet att köpa begagnade maskiner, verktyg och fordon enkelt, tryggt och till rätt pris. Vårt mål är att förmedla vinnare i alla led. För våra säljande kunder jobbar vi nära med lokal förankring för en ansvarsfull affär. För våra köpare är vi marknadsplatsen som aldrig stannar, alltid med nya relevanta auktioner. Och för samhället bidrar vårt hållbara återbruk till att göra miljön en smula lyckligare. Win-win-win, helt enkelt. Klaravik Sverige & Danmark har ca 200 anställda, 400 000 registrerade budgivare och varje vecka läggs tusentals nya objekt ut på auktion. 2022 omsatte Klaravik 3,5 miljarder svenska kronor.


Kontaktpersoner

David Kvicklund
Content Manager
David Kvicklund