2022-06-07 07:00Pressmeddelande

Klaravik går in i auktionskoncernen TBAuctions

Klaravik går samman med TBAuctions med målsättningen att tillsammans göra Klaravik till en av Europas ledande onlineauktioner.Klaravik går in i TBAuctions auktionskoncern med målsättningen att bli en av Europas ledande onlineauktioner.

TBAuctions, holdingbolag för flera onlineauktionsplattformar inklusive Troostwijk Auctions, BVA Auctions, PS Auction och Auksjonen, planerar att gå samman med Klaravik AB. Sammanslagningen innebär att TBAuctions och Klaravik gör verklighet av de gemensamma europeiska tillväxtambitionerna. Målet? Att bli en av de ledande onlineauktionerna i Europa.

För tio år sedan utvecklade Klaravik en unik affärsmodell där företaget genom lokala auktionsmäklare förmedlar försäljningar av maskiner och fordon. Klaravik har, med modellen och kundfokus som hjälpmedel, tagit större marknadsandelar av begagnatmarknaden i både Sverige och Danmark än vad andra företag lyckats med i övriga Europa. I takt med att Klaravik blivit marknadsledande i såväl Sverige som Danmark har företaget även undersökt möjligheterna att, med en tillväxtpartner, utöka närvaron på andra europeiska marknader i länder som Norge, Finland, Tyskland, Österrike, Schweiz och Benelux. Tillsammans med TBAuctions finns nu förutsättningarna.

En ”perfekt match”

– Vi är oerhört glada över denna satsning eftersom expansion i Europa är det naturliga nästa steget för Klaravik. TBAuctions delar vår ambition om att bli ledande inom onlineauktioner i våra segment och med starka investerare i ryggen är vi verkligen en "perfekt match’”, säger Christian Lenander, VD och en av Klaraviks två grundare.

Christian Lenander och Christian Knutsson är VD respektive vice VD på Klaravik.

Christian Lenander och Christian Knutsson är VD respektive vice VD på Klaravik.

Hållbarhet som drivkraft

Holländska TBAuctions främjar hållbar konsumtion genom att hitta ny efterfrågan på begagnade varor. Herberth Samsom, VD för TBAuctions, säger:
– I dessa speciella tider står vi inför en brist på maskiner och utrustning på grund av störningar i leveranskedjan. TBAuctions, med olika varumärken i flertalet europeiska länder, är försäljningskanalen som sammanför utbud och efterfrågan i och utanför Europa – på det mest hållbara sättet. 

Herberth Samsom CEO på nederländska TBAuctions.

Herberth Samsom CEO på nederländska TBAuctions.

Europeisk utrullning av Klaravik

Med huvudkontor i Karlstad, är Klaravik den ledande marknadsplatsen för begagnade maskiner inom entreprenad, lantbruk, tunga fordon, bygg och verktyg.
– Vi är övertygade om att den europeiska marknaden för onlineauktioner är inne i en stegrande utveckling som den bästa försäljningskanalen för begagnat. Där är TBAuctions den naturliga partnern för att förverkliga våra ambitioner, säger Christian Lenander, VD på Klaravik.

TBAuctions och Klaravik fann varandra i sin ambition att ytterligare växa auktionsmarknaden i Europa och att rulla ut Klaraviks modell och varumärke på flera marknader. I år kommer TBAuctions, som nyligen slutförde förvärvet av PS Auction och Auksjonen, båda stora aktörer i Sverige respektive Norge, tillsammans med Klaravik nå en auktionsomsättning på nästan 1 miljard euro.

Långsiktiga investeringar i hållbarhet

Private Equity-bolagen Castik Capital och Summa Equity är majoritet- respektive minoritetsägare av TBAuctions. Både Castik Capital och Summa Equity är helt övertygade om att den europeiska onlineauktionsmarknaden behöver en stark marknadsinnovatör med en enorm tillväxtpotential. Genom den här uppskalningen ska alternativen för både köpare och säljare öka på de marknader där kopplingen till den cirkulära ekonomin ses som helt avgörande.

För mer information, kontakta

Christian Lenander, VD, Klaravik, lenander@klaravik.se, 070-280 79 02

Om TBauctions

TBAuctions är en ledande auktionsplattform och marknadsplats för begagnade och andrahandssvaror, verksamma genom varumärkena: Troostwijk Auctions (med huvudkontor i NL), BVA Auctions (NL), Vavato (BE), British Medical Auctions (UK), Auksjonen (NO) och PS Auctions (SE). 

Atlas är TBAuctions egenutvecklade IT-plattform för intelligenta onlineauktioner för förmedlingsuppdrag. Med över 13 000 auktioner och 2,75 miljoner objekt per år och över 10 miljoner webbplatsbesök per månad, är TBAuctions en av de största onlineauktionerna i Europa. För mer information om TBAuctions, se: www.tbauctions.comOm Klaravik

Klaravik är marknadsplatsen för maskiner, verktyg och fordon. Vi ger företag och privatpersoner möjlighet att köpa begagnade maskiner, verktyg och fordon enkelt, tryggt och till rätt pris. Vårt mål är att förmedla vinnare i alla led. För våra säljande kunder jobbar vi nära med lokal förankring för en ansvarsfull affär. För våra köpare är vi marknadsplatsen som aldrig stannar, alltid med nya relevanta auktioner. Och för samhället bidrar vårt hållbara återbruk till att göra miljön en smula lyckligare. Win-win-win, helt enkelt. Klaravik Sverige & Danmark har 190 anställda, 390 000 registrerade budgivare och varje vecka läggs tusentals nya objekt ut på auktion. 2021 omsatte Klaravik drygt 3 miljarder svenska kronor.


Kontaktpersoner

Christian Lenander
VD
Christian Lenander